5 lucruri de care să ții cont pentru o inimă sănătoasă

Inima este cel mai important organ al corpului tău fiind responsabil de buna funcționare a tuturor celorlalte organe. Orice modificare a funcționării normale a inimii poate avea consecințe asupra întregului organism, motiv pentru care este important să ai grijă de sănătatea inimii tale [1]. Citește în continuare și află care sunt lucrurile pe care le poți face pentru a te bucura de o inimă sănătoasă.

Cunoaște-ți starea de sănătate!

Fie că urmezi un tratament medicamentos sau îți completezi dieta cu suplimente alimentare ca cele pe care le găsești aici, este recomandat să efectuezi un control medical periodic pentru evaluarea stării de sănătate. Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau ateroscleroza sunt numai câteva exemple de patologii care îți pot afecta inima, iar uneori pot fi lipsite de simptome care să-ți indice faptul că ar trebui să mergi la medic [2].

Renunță la fumat!

Fumatul favorizează depunerea colesterolului la nivelul vaselor de sânge conducând la îngustarea diametrului vasului și la restricționarea curgerii sângelui. Fumatul este unul dintre factorii determinanți ai bolilor cardiovasculare. Astfel, renunțarea la acest obicei îți scade considerabil riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară și te va ajuta să-ți îmbunătățești starea generală de sănătate.

Ai grijă la alimentație!

Calitatea nutritivă a alimentelor pe care alergi să le consumi îți influențează semnificativ starea de sănătate. Încearcă să adopți o dietă cât mai variată și echilibrată, cum ar fi de exemplu dieta mediteraneană. Ai grijă ca alimentația ta să includă fructe, legume, cereale integrale, leguminoase (de exemplu năut, fasole, linte), carne slabă și pește. Evită pe cât posibil alimentele procesate și limitează consumul de sare și zahăr [1-3].

Devino activ!

Cele mai citite articole

Activitatea fizică aduce multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. Recomandarea generală pentru populația adultă este de a efectua săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică intensă. Dacă nu practici încă niciun sport, poți începe prin a-ți crește gradual nivelul de activitate fizică alegând mersul pe jos sau urcatul scărilor. 

Respectă recomandările medicale!

Dacă te confrunți deja cu afecțiuni ale inimii, este esențial să pui în practică recomandările medicale primite, fie că este vorba despre schimbări ale stilului de viață sau de administrarea medicamentelor. Aderența la terapie influențează eficacitatea acesteia având impact implicit asupra stării tale de sănătate. De exemplu, aproximativ 9% dintre cazurile de boli cardiovasculare din Europa pot fi atribuite unei aderențe slabe la tratamentul medicamentos [2].

În concluzie, stilul de viață și obiceiurile alimentare sunt factori importanți care determină starea de sănătate a inimii tale. Încearcă să pui în practică în fiecare zi recomandările pentru o viață sănătoasă și discută cu medicul sau cu farmacistul despre modurile în care ai putea să ai grijă cât mai bine de inima ta.

Surse informative

  1. Asp, Karen. “Heart Health Tips: How to Manage and Prevent Heart Conditions.” WebMD, 10 June 2021, www.webmd.com/heart/heart-health-tips. 
  2. Visseren, Frank L, et al. “2021 ESC Guidelines on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice.” European Heart Journal, vol. 42, no. 34, 2021, pp. 3227–3337., doi:10.1093/eurheartj/ehab484.
  3. “28 Healthy Heart Tips.” Healthline, 12 Aug. 2020, www.healthline.com/health/healthy-heart-tips.

Cele mai citite articole

projectruth
projectruth
Articole: 271