Contractul de mostenire este o forma contractuala de dispozitie mortis causa. Spre deosebire de testamentul comun, persoanele care nu sunt casatorite intre ele pot incheia si un contract de mostenire, dar, in acest caz, ai nevoie de un birou notarial.
Dispozitiile cuprinse intr-un contract de mostenire mortis causa nu pot fi modificate decat cu acordul ambelor parti contractante, dupa moartea uneia dintre parti contractante. In multe cazuri, aceasta obligatie este un mijloc sensibil de a controla averea in interesul primului decedat.
Intr-un contract de mostenire, totusi, se poate prevedea in mare masura si o modificare unilaterala ulterioara a dispozitiilor, cu conditia sa nu se intentioneze un efect obligatoriu. Contractul de mostenire este asadar un instrument extrem de flexibil si individual cu care succesiunea poate fi adaptata optim la dorintele testatorului.
Ce este un notar?
In calitate de notar, acesta este adesea intrebat daca trebuie sa consilieze si pe continut sau daca clientul trebuie sa redacteze singur testamentul sau sa consulte un avocat. Ca notar, acesta este avocat cu calificare completa, asa ca a absolvit un institut de drept cu pregatire practica (stagiu).
A indeplinit astfel conditiile de admitere pentru a lucra ca avocat sau pentru a indeplini functia de judecator. Poate fi numit notar, doar daca a finalizat aceasta pregatire cu succes deosebit. In calitate de notar, este specializat in special in dreptul succesoral.
Cele mai citite articole
Spre deosebire de avocati, notarii nu au „titlu de notar de specialitate”. Pentru ca notarii sunt specialisti in dreptul succesoral propriu-zis, intrucat lucreaza in acest domeniu al dreptului zilnic, datorita cerintelor de certificare in dreptul succesoral.
De ce un testament la un birou notarial?
Poate ca te intrebi de ce sa faci un testament scump la notar cand o pot face mai ieftin, chiar si gratuit, scris de mana in camera ta privata? Asa e, nu costa nimic la inceput. Insa in cazul mostenirii sunt de obicei mai multe costuri decat la notar si, eventual, chiar mai multa furie si frustrare pentru ca testamentul nu indeplineste toate cerintele de forma si nu a fost verificat de un expert in drept succesoral din punct de vedere al continutului si al posibilelor consecinte.
In cazul unui testament scris de mana, mostenitorii tai pot dispune de mostenire numai daca au depus o cerere pentru un certificat de mostenire. Si asta poate dura mult timp deoarece trebuie prezentate actele de stare civila si trebuie audiati toti mostenitorii legali posibili care nu mostenesc din cauza testamentului tau.
Acest lucru poate dura mult timp, in functie de viteza instantei. Toate acestea pot fi salvate de mostenitorii tai daca ai intocmit un testament legal la un birou notarial. Pentru ca atunci nu sunt necesare nici cererea de certificat de mostenire, nici certificatul de mostenire. Prin prezenta, mostenitorul tau se poate legitima ca mostenitor oriunde dupa ce instanta districtuala a deschis testamentul notarial.
Mostenirea ta poate, de exemplu, sa dispuna de valorile disponibile la banca si printr-o cerere informala la cartea funciara, i se transfera proprietatea asupra terenului. De altfel, acest lucru se aplica si in cazul in care activele imobiliare straine sunt (in acelasi timp) instrainate prin testament. In multe tari, testamentul notarial este considerat dovada a mostenirii, dar nu si testamentul scris de mana.