Activitatea de a oferi imprumuturi financiare in schimbul unor bunuri de valoare oferite ca garantie este una foarte veche, practicata inca din cele mai vechi timpuri. Treptat insa, aceasta a devenit o activitate recunoscuta si reglementata, care se desfasoara intr-un cadru bine stabilit, adica in case de amanet.
Unele dintre cele mai des amanetate bunuri, care si-au pastrat valoarea, sunt bijuteriile din aur. Oricine duce o astfel de bijuterie la amanet, poate obtine o suma destul de importanta de bani in schimbul acesteia.
Totusi, cei care duc la amanet aur pentru a obtine imprumutul dorit trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii, pe care operatorii caselor de amanet le iau in considerare in momentul in care evalueaza bijuteria sau obiectul realizat din metalul pretios:
Greutatea
Principalul aspect pe care operatorii caselor de amanet il verifica in momentul in care un client se prezinta cu o bijuterie din aur pe care vrea sa o amaneteze este greutatea acesteia. Greutatea, calculata in grame, are un aport destul de important la suma totala pe care clientul o poate imprumuta in schimbul bijuteriei amanetate.
Puritatea aurului
Bijuteriile din aur pot fi realizate din aur de 14, 18 sau 24 de carate. Aceasta reprezinta, de fapt, puritatea aurului folosit pentru bijuteria respectiva. De exemplu, aurul de 14k este stantat cu codul 585, care semnifica cantitatea de aur din compozitia bijuteriei, care in acest caz este de 58%, iar pentru aurul de 18 k – stantat cu 750 – puritatea aurului este de 75%, cel de 24K este aurul cel mai pur.
Astfel ca bijuteriile care sunt realizate din aur de 18k sunt mai valoroase decat cele realizate din aur de 14k. Trebuie mentionat insa ca nu se poate folosi aur pur pentru prelucrarea bijuteriilor, deoarece acest metal este destul de fragil si casant, motiv pentru care acesta se aliaza cu alte metale cum ar fi cupru, argint sau zinc.
Starea in care se afla
In general, toate casele de amanet accepta aur oferit ca gaj pentru imprumuturile pe care le acorda, chiar si cand starea acestuia nu este una optima. O bijuterie din aur care este deteriorata sau rupta este primita intr-un amanet, dar valoarea acesteia este mai mica decat in cazul in care aceasta se afla in stare intacta.
In plus, orice urma de uzura este analizata si luata in calcul in momentul in care bijuteria respectiva este evaluata.
Accesoriile pe care le pot contine
Un inel din aur cu diamant va avea o valoare destul de mare, deoarece se calculeaza si valoarea pietrei pretioase, pentru care ar trebui sa se prezinte si un certificat de autenticitate. In schimb, pentru cele care au pietre semipretioase sau care nu sunt veritabile, pretul bijuteriei se stabileste numai in functie de aurul din care este realizata.
Daca tin cont de aceste aspecte inainte de a merge la amanet cu bijuteriile lor din aur, oamenii pot avea asteptari realiste in ceea ce priveste suma de bani pe care o pot imprumuta si pe care se pot baza.