Odata cu dezvoltarea unei game extinse de utilaje agricole, sau dezvoltat si tipurile de semanat astfel incat sa fie eficientizat intregul proces. Fiecare agricultor va selecta tipul de semanat dorit astfel incat la final sa se obtina rezultate cat mai bune.
Avantajele semanatului manual
Semanatul manual sau (plantarea) este procesul de turnare a semintelor pe pamantul pregatit. De obicei, se foloseste un o grapa pentru a incorpora samanta in sol. Desi necesita forta de munca pentru orice, cu exceptia zonelor mici, aceasta metoda este inca folosita in unele situatii. Este necesara exersarea pentru a semana uniform si la ritmul dorit. Semanatoarea manuala poate fi folosita pentru insamantare, desi este mai putin de ajutor decat pentru semintele mai mici de ierburi si leguminoase.
Semanatul manual poate fi combinat cu insamantarea prealabila in tavi pentru seminte. Acest lucru permite plantelor sa prinda radacini in interior in perioadele reci (de exemplu, primavara in tarile temperate).
Cele mai citite articole
In agricultura, cele mai multe seminte sunt acum semanate folosind o semanatoare prasitoare, care ofera o precizie mai mare si o eficienta mai buna; samanta este semanata uniform si in ritmul dorit.
Semanatoarea plaseaza, de asemenea, samanta la o distanta masurata sub sol, astfel incat sa fie necesara mai putina cantitate de seminte. Designul standard utilizeaza un sistem de masurare a alimentarii cu caneluri, care este de natura volumetrica; semintele individuale nu sunt numarate. Randurile sunt de obicei la aproximativ 10-30 cm unul dintre ele, in functie de speciile de cultura si de conditiile de crestere.
Sunt utilizate mai multe tipuri de deschizatori de randuri, in functie de tipul de sol si de traditia locala. Semanatoarele pentru cereale sunt de cele mai multe ori trase de tractoare, dar pot fi trase si de cai.
O cantitate de seminte de aproximativ 100 kg de samanta pe hectar este tipica pentru culturile de cereale, desi ratele variaza considerabil in functie de speciile de cultura, conditiile solului si preferintele fermierului. Atunci cand cantitatea de seminte este prea mare, se va pierde randamentul recoltei si se va utiliza deficitar solul, generand totodata si costuri suplimentare pentru agriculor.