COVID-19 a afectat din punct de vedere financiar oamenii din toata lumea. Daca ramai in urma cu plata ratelor, este posibil sa te simti afectat cand te contacteaza un recuperator de creante. Totusi, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a te folosi de drepturile tale legale, pentru a face fata acelor recuperatori prea agasanti.
Pentru asta trebuie sa stii:
- Ce se intampla daca o datorie este trimisa unui recuperator de creante
- Cum sa faci fata unui recuperator de creante
- Ce pot si nu pot face recuperatorii de creante
- Ce ai putea face daca ai o disputa cu un astfel de recuperator
1.Recuperatorii de creante te pot contacta fie in numele creditorului initial (in calitate de agent), fie in numele lor in cazul in care creditorul initial „a vandut” datoria catre o firma de recuperat creante (in calitate de cesionar). Pentru a afla cu ce tip de recuperator aveti de-a face, poti pur si simplu sa intrebi recuperatorul sau sa verifici scrisoarea primita de la firma de recuperare creante. Daca datoria a fost vanduta firmei de recuperare, scrisoarea se va referi la „cesiunea” datoriei tale.
Daca un recuperator te contacteaza in numele unui creditor, creditorul este responsabil pentru actiunile recuperatorului de creante si poti contacta in continuare direct creditorul (cum ar fi banca) – de exemplu, pentru a negocia sau a cere informatii sau documente.
Daca datoria ta a fost vanduta unei firme de recuperare creante, asa cum este KRUK Romania, inseamna pur si simplu ca creditorul initial a renuntat la dreptul de a recupera banii in favoarea unei firme specializate in recuperat creante. In acest caz, nu mai datorati creditorului initial niciun ban, dar trebuie in schimb sa discutati direct cu firma de recuperare creante.
In urma pandemiei COVID-19, este interzis ca unele datorii sa fie trimise la recuperatorii de creante.
Ce ar trebui sa faci daca datoria ta a fost vanduta unei firme de recuperare creante?
Exista cateva lucruri cheie pe care le poti face daca datoria ta a fost vanduta unui recuperator de creante:
*Ce pot face recuperatorii de datorii
Cele mai citite articole
Exista anumite lucruri pe care un recuperator le poate face, de exemplu:
Sa va contacteze pentru a solicita plata
Sa va ofere un plan de plata sau sa rezolvati o disputa
Sa va informeze despre consecintele neplatii datoriei
Sa demareze actiuni in justitie pentru a te face sa returnezi banii datorati
*Ce nu pot face recuperatorii de creante
Drepturile tale nu dispar doar pentru ca datorezi bani unei firme de recuperat creante. Acesti recuperatori trebuie sa respecte in continuare confidentialitatea dvs. si sa respecte anumite reguli despre cand si cum te pot contacta:
Prin telefon: nu te pot apela mai mult de 3 ori pe saptamana sau de 10 ori pe luna si niciodata in timpul sarbatorilor legale. Apelurile telefonice pot fi efectuate in orice moment si in orice loc, atat timp cat nu ii vor aduce neplaceri debitorului, respectiv in zilele de lucru, intre 8:00 si 21:00 si sambata intre 9:00 si 14:00, exceptand situatiile in care debitorul solicita sa fie contactat in alt interval orar.
Fata in fata: recuperatorii va pot aborda fata in fata ca o ultima optiune doar daca nu raspundeti la apeluri telefonice sau la alte incercari de contact.