Psihiatria și psihologia sunt profesii care se suprapun. Practicienii ambelor – psihiatrii și psihologii- sunt profesioniști în domeniul sănătății mintale. Domeniul lor de expertiză este mintea omului – și felul în care afectează comportamentul și sănătatea. Ei lucrează adesea împreună pentru a preveni, diagnostica și trata bolile mintale. Și ambii se angajează să-i ajute pe oameni să rămână sănătoși din punct de vedere mental.
Există însă diferențe între psihiatrie și psihologie. Iar aceste diferențe creează uneori confuzie, mai ales pentru cineva care caută ajutor de specialitate. Ca să nu mai vorbim că, dacă iei în considerare multiplele abordări de tratament, de la consiliere la diferite forme de psihoterapie, întregul sistem de sănătate mintală începe să arate ca un labirint aproape imposibil de parcurs.
Iată un ghid pe care îl poți folosi pentru a te ajuta să-ți faci drum prin acel labirint.
De unde să începi
Problemele de sănătate mintală, mai ales dacă sunt cronice (persistente sau recurente adesea), pot ajunge să scadă rezistența organismului, producând probleme de natură fizică. Corpul tău poate răspunde fizic la depresie sau anxietate la fel ca în cazul bolilor fizice. Și uneori, problemele mentale pot fi cauzate de fapt de o condiție fizică. Așa că, în mod normal, prima persoană care vede dacă te confrunți cu o problemă psihică ar trebui să fie medicul tău de familie.
El te va întreba despre simptomele tale, de cât timp le ai și dacă sunt constante sau vin și dispar. Va verifica problemele fizice care ar putea cauza simptomele tale și te va ajuta să decizi ce tip de profesionist în domeniul sănătății mintale și ce tip de terapie ar putea fi cea mai bună pentru tine.
Găsirea specialistului potrivit în sănătate mintală și abordarea corectă a tratării afecțiunii sunt la fel de importante ca și găsirea unui medic potrivit atunci când suferi de o problemă fizică (de exemplu, de o problemă ce se rezolvă pe cale chirurgicală).
Psihiatru sau psiholog
Cele mai citite articole
Dacă nu îți este clar care este diferența între un psiholog și un psihiatru, trebuie să ții cont de câteva lucruri.
Un psihiatru este un medic care este specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor mintale. Formarea unui psihiatru începe cu patru ani de facultate de medicină și este urmată de un stagiu de pregătire de specialitate ca rezident psihiatru. Un psihiatru este instruit să diferențieze problemele de sănătate mintală de alte afecțiuni medicale subiacente care ar putea prezenta simptome psihiatrice. De asemenea, monitorizează efectele bolilor mintale asupra altor afecțiuni fizice (cum ar fi probleme cu inima sau hipertensiune arterială) și efectele medicamentelor asupra organismului (cum ar fi greutatea, zahărul din sânge, tensiunea arterială, somnul și funcționarearinichilor sau ficatul).
Indiferent dacă ești în căutarea unui psihiatru in Bucuresti sau în orice alt oraș, trebuie să ții minte că fiind medic, un psihiatru este autorizat să prescrie rețete. Multe tulburări mentale – cum ar fi depresia, anxietatea, ADHD sau tulburarea bipolară – pot fi tratate eficient cu medicamente specifice. Dacă lucrezi cu un psihiatru, o mare parte a tratamentului se poate concentra pe medicamente.
Un psiholog are o diplomă în psihologie, care este studiul minții și al comportamentelor. Studiile absolvite oferă unui psiholog capacitatea de evaluare și tratare a tulburărilor mentale și emoționale. După absolvirea școlii, un psiholog clinician finalizează un stagiu de pregătire suplimentară în metode de tratament, teoria psihologică și terapia comportamentală.
Psihologii autorizați sunt calificați să facă consiliere și psihoterapie, să efectueze teste psihologice. Nu sunt, totuși, medici. Asta înseamnă că nu pot prescrie rețete sau nu pot efectua proceduri medicale.
Adesea, un psiholog va lucra în colaborare cu un psihiatru sau alt medic care asigură tratamentul medical pentru boli mintale, în timp ce psihologul asigură psihoterapie.