Cele mai interesante rețete de prăjituri de post

Postul vine cu anumite restricții alimentare însă este recomandat să nu renunți la micile bucurii, chiar dacă ai decis ca anul acesta să postești. Sunt numeroase dulciuri de post de care te poți bucura și pe care le poți încerca anul acesta.

Rețetă de prăjitură cu mere și nuci

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 2 căni de făină de grâu
  • 1 cană de zahăr brun
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de ulei vegetal
  • 1/2 cană de apă
  • 1 linguriță de esență de vanilie

Pentru umplutură:

  • 3 mere mari, curățate și feliate subțire
  • 1 cană de nuci mărunțite
  • 1/2 cană de zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • Suc de la jumătate de lămâie

Pentru glazură (opțional):

  • 1 cană de zahăr pudră
  • 2-3 linguri de suc de lămâie

Instrucțiuni:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unte o tavă de copt cu ulei vegetal sau acoperă-o cu hârtie de copt.
  2. Într-un castron mare, amestecă făina, zahărul brun, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara și sarea.
  3. Adaugă uleiul vegetal, apă și esența de vanilie în castronul cu ingrediente uscate. Amestecă bine până când toate ingredientele sunt incorporate.
  4. Într-un alt castron, amestecă merele feliate, nucile mărunțite, zahărul brun, scorțișoara și sucul de lămâie.
  5. Întinde jumătate din aluatul pregătit în tava de copt. Adaugă umplutura cu mere și nuci uniform peste aluat.
  6. Acoperă umplutura cu restul de aluat. Poți folosi o spatulă sau mâinile ude pentru a împrăștia aluatul uniform peste umplutură.
  7. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată).
  8. După ce prăjitura este coaptă, las-o să se răcească în tava de copt pentru câteva minute, apoi transfer-o pe un grătar de răcire pentru a se răci complet.
  9. Dacă dorești să adaugi glazură, amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie într-un castron mic până obții o consistență omogenă. Toarnă glazura peste prăjitură răcită.
  10. Taie prăjitura în bucăți și servește-o.

Rețetă de prajitură cu morcovi și nuci

Rețetă de prajitură cu morcovi și nuci

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/view-delicious-cake-made-from-carrots_40461876.htm#query=carrotcacke&position=0&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 2 căni de morcovi rase
  • 1 cană de zahăr brun
  • 1 cană de ulei vegetal
  • 4 ouă vegane (ex. ouă de in sau ouă de chia, pregătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj)
  • 2 căni de făină de grâu
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 cană de nuci mărunțite
  • Coajă rasă de la o lămâie

Pentru glazură (opțional):

  • 200 g de brânză vegană (de ex. brânză vegană de caju sau tofu moale)
  • 1/2 cană de zahăr pudră
  • Sucul de la o lămâie
  • Coajă rasă de la o lămâie

Instrucțiuni:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unte o tavă de copt rotundă cu ulei vegetal sau acoper-o cu hârtie de copt.
  2. Într-un castron mare, amestecă morcovii rase, zahărul brun, uleiul vegetal și ouăle vegane până când obții o compoziție omogenă.
  3. Adaugă făina de grâu, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, sarea, nucile mărunțite și coaja de lămâie în castronul cu amestecul de morcovi. Amestecă bine până când toate ingredientele sunt incorporate.
  4. Toarnă compoziția rezultată în tava de copt pregătită și nivelează suprafața.
  5. Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii.
  6. După ce prăjitura este coaptă, las-o să se răcească complet în tava de copt.
  7. Dacă dorești să adaugi glazură, amestecă brânza vegană, zahărul pudră, sucul și coaja de lămâie într-un castron mic până obții o consistență cremoasă. Răspândi glazura uniform pe prăjitură după ce s-a răcit complet.
  8. Taie prăjitura în bucăți și servește-o.

Rețetă de prajitură cu ciocolată și avocado

Rețetă de prajitură cu ciocolată și avocado

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/green-cheesecake-topped-with-lemon-mint_6228041.htm#query=avocado%20cacke&position=4&from_view=search&track=ais

Prajitură cu ciocolată și avocado:

Ingrediente:

  • 200g de ciocolată neagră
  • 2 avocado maturi
  • 3 linguri de sirop de arțar
  • 2 linguri de pudră de cacao
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 150g de făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 150g de zahăr brun
  • 100g de unt moale
  • 3 ouă

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt.
  2. Topiți ciocolata într-un vas termorezistent, la bain-marie sau la microunde. Lăsați-o să se răcească puțin.
  3. Într-un blender, adăugați avocado, sirop de arțar, pudră de cacao, extract de vanilie și sarea. Mixați până obțineți o pastă fină.
  4. Într-un bol mare, combinați făina și praful de copt.
  5. Într-un alt bol, bateți untul moale cu zahărul brun până obțineți o compoziție pufoasă. Adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.
  6. Adăugați treptat amestecul de făină în compoziția cu ouă și unt, amestecând până se încorporează bine.
  7. Adăugați pasta de avocado și ciocolată topită în aluat și amestecați până se omogenizează.
  8. Turnați aluatul în tava pregătită și niveleazăți-l cu o spatulă.
  9. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când trece testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată).
  10. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  11. Tăiați în felii și serviți cu fructe proaspete sau cu frișcă vegetală, dacă doriți.
  12. Savurați prăjitura cu ciocolată și avocado alături de cei dragi!

Rețetă de prajitură cu dovleac și nuci:

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 200g de dovleac copt și pasat
  • 150g de făină
  • 150g de zahăr brun
  • 100g de unt moale
  • 3 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/2 linguriță de ghimbir măcinat
  • 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1/4 linguriță de sare

Pentru topping:

  • 100g de nuci tocate
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol mare, combinați făina, praful de copt, scorțișoara, ghimbirul, nucșoara și sarea.
  3. Într-un alt bol, bateți untul moale cu zahărul brun până obțineți o compoziție pufoasă. Adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare.
  4. Adăugați dovleacul pasat în amestecul cu ouă și unt, amestecând până se încorporează bine.
  5. Treptat, adăugați amestecul de făină în compoziția cu dovleac, amestecând până se omogenizează.
  6. Turnați aluatul în tava pregătită și niveleazăți-l cu o spatulă.
  7. Într-un bol mic, amestecați nucile tocate, zahărul brun și scorțișoara pentru topping.
  8. Presărați amestecul de nuci peste blatul de dovleac în tavă.
  9. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35-40 de minute sau până când trece testul scobitorii (scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată).
  10. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  11. Tăiați în felii și serviți prăjitura cu dovleac și nuci alături de o cupă de înghețată de vanilie sau o ceașcă de cafea.
  12. Savurați prăjitura cu dovleac și nuci alături de cei dragi!

Rețetă de prajitură cu afine și ovăz

Rețetă de prajitură cu afine și ovăz

Cele mai citite articole

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/high-angle-delicious-blueberry-tarts-slate-with-mint_10343336.htm#query=blueberry%20cacke&position=3&from_view=search&track=ais

Pentru aluat:

  • 200g de afine proaspete sau congelate
  • 200g de făină
  • 100g de zahăr
  • 100g de unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 ou
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru topping:

  • 50g de făină
  • 50g de zahăr brun
  • 50g de unt rece, tăiat cubulețe
  • 50g de fulgi de ovăz

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă pătrată sau dreptunghiulară cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol mare, combinați făina, zahărul, untul rece și sarea. Frecați ingredientele între degete până obțineți un amestec nisipos.
  3. Adăugați oul și extractul de vanilie în amestecul de făină și frământați până obțineți un aluat omogen.
  4. Întindeți aluatul în tava pregătită, presându-l ușor pe fund și pe margini.
  5. Presărați afinele uniform pe aluatul din tavă.
  6. Pentru topping, într-un bol separat, combinați făina, zahărul brun, untul rece și fulgii de ovăz. Frecați ingredientele între degete până obțineți un amestec nisipos.
  7. Presărați toppingul peste afine, acoperind întreaga suprafață a prăjiturii.
  8. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când toppingul este auriu și crocant, iar afinele sunt moi.
  9. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  10. Tăiați în pătrate sau dreptunghiuri și serviți prăjitura cu afine și ovăz alături de o cupă de înghețată de vanilie sau o ceașcă de ceai.
  11. Savurați prăjitura cu afine și ovăz alături de cei dragi!

Rețetă de prajitură cu mere și scorțișoară:

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 3 mere mari, curățate și tăiate felii subțiri
  • 200g de făină
  • 150g de zahăr
  • 100g de unt moale
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • Un praf de sare

Pentru topping:

  • 50g de făină
  • 50g de zahăr brun
  • 50g de unt rece, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă rotundă cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol mare, combinați făina, zahărul, untul moale, ouăle, praful de copt, extractul de vanilie, scorțișoara și sarea. Amestecați până obțineți un aluat omogen.
  3. Turnați aluatul în tava pregătită și nivelati-l cu o spatulă.
  4. Aranjați feliile subțiri de mere uniform peste aluat, acoperind întreaga suprafață.
  5. Pentru topping, într-un bol separat, combinați făina, zahărul brun, untul rece și scorțișoara. Frecați ingredientele între degete până obțineți un amestec nisipos.
  6. Presărați toppingul peste mere, acoperind întreaga suprafață a prăjiturii.
  7. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 35-40 de minute sau până când toppingul este auriu și crocant, iar merele sunt moi.
  8. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  9. Tăiați în bucăți și serviți prăjitura cu mere și scorțișoară alături de o cupă de înghețată de vanilie sau o ceașcă de ceai cald.
  10. Savurați prăjitura cu mere și scorțișoară alături de cei dragi!

Rețetă de prajitură cu banane și fulgi de cocos:

Rețetă de prajitură cu banane și fulgi de cocos:

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-banana-bun_12456228.htm#query=banana%20cacke&position=2&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 3 banane mature, zdrobite
  • 200g de făină
  • 150g de zahăr
  • 100g de unt topit
  • 2 ouă
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță de sare

Pentru topping:

  • 50g de fulgi de cocos
  • 50g de zahăr brun
  • 25g de unt topit

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă pătrată sau dreptunghiulară cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol mare, combinați făina, zahărul, untul topit, ouăle, praful de copt, extractul de vanilie, scorțișoara și sarea. Amestecați până obțineți un aluat omogen.
  3. Adăugați bananele zdrobite în amestecul de făină și amestecați până se încorporează bine.
  4. Turnați aluatul în tava pregătită și nivelati-l cu o spatulă.
  5. Pentru topping, într-un bol separat, combinați fulgii de cocos, zahărul brun și untul topit. Amestecați până obțineți un amestec omogen.
  6. Presărați toppingul de fulgi de cocos peste aluatul din tavă, acoperind întreaga suprafață.
  7. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când toppingul este auriu și crocant, iar prăjitura este fermă la atingere.
  8. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  9. Tăiați în pătrate sau dreptunghiuri și serviți prăjitura cu banane și fulgi de cocos alături de o cupă de înghețată de vanilie sau o ceașcă de ceai.
  10. Savurați prăjitura cu banane și fulgi de cocos alături de cei dragi!

Rețetă de prajitură cu lămâie și migdale:

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 200g de făină
  • 150g de zahăr
  • 100g de unt rece, tăiat cubulețe
  • 2 ouă
  • Coaja rasă de la 2 lămâi
  • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1/4 linguriță de sare

Pentru topping:

  • 100g de migdale măcinate
  • 50g de zahăr
  • Sucul de la 1 lămâie

Mod de preparare:

  1. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă pătrată sau dreptunghiulară cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol mare, combinați făina, zahărul, untul rece și sarea. Frecați ingredientele între degete până obțineți un amestec nisipos.
  3. Adăugați ouăle, coaja rasă de lămâie, sucul de lămâie și praful de copt în amestecul de făină. Amestecați până obțineți un aluat omogen.
  4. Turnați aluatul în tava pregătită și niveleazăți-l cu o spatulă.
  5. Pentru topping, într-un bol separat, combinați migdalele măcinate, zahărul și sucul de lămâie. Amestecați până obțineți o pastă omogenă.
  6. Presărați toppingul de migdale peste aluatul din tavă, acoperind întreaga suprafață.
  7. Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când toppingul este auriu și crocant.
  8. Lăsați prăjitura să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-o pe un grătar pentru a se răci complet.
  9. Tăiați în pătrate sau dreptunghiuri și serviți prăjitura cu lămâie și migdale alături de o ceașcă de ceai sau cafea.
  10. Savurați prăjitura cu lămâie și migdale alături de cei dragi!

Cum să mănânci dulciuri în post?

Cum să mănânci dulciuri în post?

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/delicious-pie-marble-table_9894336.htm#query=banana%20cacke&position=1&from_view=search&track=ais

  • Optează pentru dulciuri vegane: Alege prăjituri, fursecuri sau bomboane care sunt pregătite fără utilizarea de produse de origine animală, cum ar fi ouă, lapte sau unt. Există numeroase rețete și opțiuni de dulciuri vegane disponibile.
  • Folosește îndulcitori naturali: Înlocuiește zahărul alb rafinat cu îndulcitori naturali, precum sirop de agave, sirop de arțar sau stevia. Acești îndulcitori pot fi utilizați în prăjituri și alte deserturi pentru a le oferi dulceață.
  • Explorează deserturile cu fructe: Alege opțiuni de desert care se bazează pe fructe proaspete sau congelate. Poți face salate de fructe, compoturi sau prăjituri cu fructe, care sunt sănătoase și gustoase.
  • Atenție la dimensiunea porțiilor: Limitați cantitatea de dulciuri consumate și încercați să vă mențineți porțiile mici. Astfel, veți savura dulciurile, dar veți controla aportul caloric și de zahăr.
  • Alege opțiuni sănătoase de gustări: Dacă dorești să satisfaci pofta de dulce, încearcă să optezi pentru gustări sănătoase, cum ar fi fructe proaspete, fructe uscate sau nuci. Acestea pot fi opțiuni mai sănătoase și satisfăcătoare în timpul postului.

Cele mai citite articole

projectruth
projectruth
Articole: 260