Tehnologie

Clasificarea termostatelor de ambient si alegerea celui mai potrivit pentru locuinta ta

  Una dintre cele mai bune solutii la care poti apela, daca ai un sistem de incazire, fie ca este pe gaz, electric sau pe combustibil, este sa alegi unul dintre modelele disponibile de termostate de ambient, datorita numeroaselor avantaje pe care acestea le aduc.

  Aceste termostate, pe langa alte avantaje, te vor ajuta sa scazi valoarea lunara a facturii de incalzire, insa este necesar sa cunosti care este cel mai bun model pentru casa ta, cum si unde trebuie montat, dar si cum trebuie sa fie setat astfel incat sa isi dovedeasca din plin eficienta.

 Aceste termostate de ambient functioneaza pe baza unor senzori, al caror scop este acela sa masoare temperatura din acel spatiu si, in functie de acea valoare, poate porni sau opri automat sistemul de incalzire, pana ce temperatura va ajunge la acea valoare prestabilita.

Ce tipuri de termostate de ambient exista?

  Termostatele pot fi impartite in doua categorii, in functie de modul de functionare, si anume:

  • Termostat de ambient mecanic: este un model foarte rezistent, cu ajutorul caruia poate fi crescuta sau scazuta temperatura in interior. Dezavantajul acestor modele este acela ca nu poate fi programata schimbarea de temperatura. Acesta este conectat cu sistemul de incalzire printr-un fir.
  • Termostat de ambient digital: acest model este foarte util pentru atunci cand iti doresti sa programezi o anumita temperatura noaptea sau in cursul zilei cand nimeni nu este acasa. Este conectat cu sistemul de incalzire cu ajutorul unui fir sau wireless.

Cele mai citite articole

  In functie de modul de conectare cu sistemul de incalzire, ambele variante prezinta anumite dezavantaje, si anume:

  • Daca se opteaza pentru un termostat cu fir, acesta va trebui sa fie montat intr-o incapere apropiata de cea unde se afla centrala, iar zidurile vor avea de suferit, trebuind facute gauri pentru a putea trece cablul.
  • Daca se opteaza pentru un termostat wireless si se monteaza intr-o incapere aflata la distanta de camera cu centrala termica, exista posibilitatea de a pierde din eficienta.

Termostatele mai pot fi clasificate si in functie de tehnologia utilizata, astfel ca, ele pot fi:

  • Termostate bimetale, foarte rezistente insa pot prezenta erori atunci cand e vorba despre precizia temperaturii masurate
  • Temostate cu burduf, mult mai precise in masurarea temperaturii, insa de obicei se defecteaza dupa 1-2 ani.

Cum se alege termostatul potrivit?

  Pentru a avea garantia ca ai ales cel mai bun termostat de ambient, este necesar sa se tina cont de anumite caracteristici ale acestuia sau ale sistemului de incalzire. Astfel:

  • Sistemele de incalzire pe gaz functioneaza cu orice model de termostat de ambient
  • In functie de modul de alimentare al termostatului, poate fi ales unul cu fir sau cu acumulatori, cel din urma fiind cel mai potrivit
  • Un termostat de ambient mecanic este potrivit pentru tine, daca petreci mult timp acasa, iar daca esti mai mult plecat, atunci un model digital este mult mai bun, caci te va ajuta sa economisesti foarte mult.

  In concluzie, daca ai montat in locuinta ta o centrala termica, cea mai buna solutie pentru a economisi cat mai mult la factura de incalzire si pentru a-ti asigura un mediu pe placul tau, alege cel mai potrivit model de termostat de ambient.

Cele mai citite articole

Recomandate