Stiri Tehnologie

Controlul aerian din România decolează cu tehnologia Cisco

Cisco a anunţat că ROMATSA, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, a implementat o reţea IP Cisco pentru susţinerea serviciilor de control al traficului aerian. Această reţea serveşte ca platformă pentru toate comunicaţiile de control de trafic aerian, inclusiv comunicaţii aer-sol şi sol-sol, precum şi toate transferurile de date pentru aplicaţiile aeronautice. Soluţia Cisco ajută ROMATSA să reducă costurile operaţionale şi să îndeplinească cerinţele sale speciale de rezilienţă şi de redundanţă.

Obiectivul ROMATSA este crearea unui mediu operaţional securizat pentru traficul din spaţiul aerian al României. Cei 1500 de angajaţi din 16 locaţii asigură servicii de control, navigaţie, telecomunicaţii aeronautice şi informaţionale, colectează/procesează informaţii meteorologice şi operează un serviciu de căutare şi salvare.

“În prezent, când aviaţia civilă se dezvoltă extrem de dinamic, asistenţa tehnică pentru serviciile de trafic aerian devine crucială. În mod tradiţional, controlul traficului aerian înseamnă administrarea diverselor sisteme şi echipamente de comunicaţii pentru fiecare aplicaţie specifică. Pe parcursul procesului de structurare a noii reţele de comunicaţii a ROMATSA am decis să evaluăm critic sistemele tradiţionale şi să le înlocuim cu o infrastructură flexibilă bazată pe IP care să servească toate zonele operaţionale: comunicaţii radio, de voce şi de date, navigaţie, supraveghere şi procesare a datelor” a declarat Cătălin Apostol, expert IT la ROMATSA.

Cele mai citite articole

“În plus, arhitectura deschisă ne ajută să modernizăm sistemele atunci când este necesar, astfel că, în prezent, suntem pregătiţi să implementăm protocolul IP versiunea 6 care va deveni, foarte probabil, elementul de bază al noilor standarde IT din domeniul aeronautic. În fine, un aspect nu mai puţin important este reducerea semnificativă a costurilor de administrare a unei singure infrastructuri integrate comparativ cu cele de administrare a mai multor sisteme tradiţionale, ”  a adăugat domnul Apostol.

„Noua arhitectură de reţea implementată la ROMATSA demonstrează că flexibilitatea intrinsecă a comunicaţiilor IP poate asigura rezilienţă şi redundanţă în condiţiile reducerii costurilor operaţionale. Acest lucru este de o importanţă deosebită în domenii precum controlul traficului aerian, unde fiabilitatea este esenţială şi standardele sunt extrem de stricte,” a completat Bogdan Constantinescu, General Manager, Cisco Romania şi Republica Moldova.
Soluţia hardware/software de la Cisco a trebuit să abordeze o serie de aspecte legate de interoperabilitatea cu protocoalele şi interfeţele tradiţionale ale echipamentelor achiziţionate de la terţi producători. Soluţia a fost proiectată, particularizată  şi implementată de Datanet Systems, partener Cisco cu certificare Gold.

Implementarea de la ROMATSA se bazează pe mai multe soluţii Cisco. Routerele Cisco Catalyst 7600 asigură o soluţie performantă de reţea de bază cu funcţii de firewall, de detectare a intruziunilor şi de securitate preventivă. Routerele Cisco cu servicii integrate 3800 asigură accesul la reţea, iar administrarea acesteia este asigurată de soluţia CiscoWorks LAN Management şi de sistemul Cisco MARS (Security Monitoring, Analysis and Response System). De asemenea, a fost implementată soluţia Cisco Unified CallManager şi au fost instalate peste 300 de telefoane IP Cisco.

Cele mai citite articole

Recomandate