Stiri

Cum poți reduce nivelul facturii de energie electrică în această iarnă?

Viață noastră nu poate fi concepută fără accesul la energia electrică. Practic, tot ce ne face viața mai ușoară funcționează cu energie. Doar că trebuia să luăm în calcul economisirea acesteia, din mai multe motive:

 • financiare (evitarea unor cheltuieli excesive sau chiar inutile);
 • de conservare a mediului, deoarece generarea de energie depinde de exploatarea unor resurse naturale, de multe ori foarte poluante.

Monitorizarea consumului de curent electric, secretul unor facturi lunare mai mici

Este necesar să înțelegem cât consumă fiecare dispozitiv electrocasnic în parte pentru că, făcând acest lucru, putem economisi factura la electricitate. Piața ne oferă noi aparate care economisesc din ce în ce mai mult, care chiar reduc consumul de energie la jumătate în unele cazuri (de  exemplu, frigiderele de ultimă generație, care consumă circa cu 50% mai puțină energie).

Înainte de a efectua operațiunea de citire a contorului electric fără emoții, este bine să contactezi furnizorul ca să afli cum se emite factura de energie electrică și care este procedura corectă de măsurare a electricității consumate.

E important să cunoști asta direct de la sursa cea mai avizată (în speță, furnizorul tău de curent). Inclusiv cum se face corect autocitirea contorului electric. Cu siguranță, vei găsi în factura de energie electrică trimisă intervalul în care trebuie să efectuezi citirea. Respectă termenul limită stabilit de furnizor și nu vei întâmpina probleme. 

În calitate de client, cel mai indicat ar fi să fotografiezi numerele care apar pe contorul electric și apoi să trimiți indexul. Păstrează fotografia pentru reclamații ulterioare.

În factura de energie electrică, utilizatorii s-au obișnuit să citească doar valoarea finală de plată, calculată în lei. Dar este important să se monitorizeze și să se controleze permanent și consumul, indicat în „kWh”. Operația de înmulțire a consumului (kWh) cu tariful (lei/ kWh) are ca rezultat valoarea facturii de energie electrică, la care se adaugă și taxele diverse (conform tipului de contract încheiat). 

Pentru înțelegerea facturii de energie electrică, citește-o cu atenție si intră pe site-ul furnizorului pentru clarificări.

Cum scazi suma lunară de plată la energia electrică?

Pentru a calcula consumul mediu de energie (kWh) al unui dispozitiv electric în funcție de obiceiurile tale de utilizare, caută puterea dispozitivului în manualul producătorului. Pentru a afla costul lunar în lei, înmulțește consumul mediu în kWh cu valoarea tarifului perceput de furnizorul la care ești arondat. 

Principalele electrocasnice care consumă multă energie electrică sunt: ​​frigiderele, dușurile electrice și boilerele, televizoarele, fiarele de călcat electrice, mașinile de spălat, aparatele de aer condiționat, aspiratoarele și corpurile de iluminat. Utilizarea corectă a acestor aparate poate ajuta la economisirea energiei acasă. 

Există tabele online cu cât consumă fiecare aparat electrocasnic, așa încât poți să te orientezi și după ele.

Iată în continuare 2 exemple despre cum poți reduce factura prin utilizarea inteligentă a electrocasnicelor (pe care deja le ai):

Frigiderul

 • pune-l într-un loc ventilat, departe de locurile fierbinți, cum ar fi aragazul, cuptorul electric și lumina directă a soarelui;
 • evită ca ușa frigiderului să rămână deschisă inutil;
 • redu timpul de deschidere a ușii/ ușilor frigiderului; 
 • evită să pui alimente calde, ambalate în hârtie de ziar sau cutii de carton;
 • dezgheață periodic frigiderul, curăță-l și păstrează-l în stare bună de funcționare;
 • lasă partea din spate liberă; 
 • pune lichidele în recipiente cu capac;
 • dacă ești departe de casă pentru o lungă perioadă, golește frigiderul și oprește-l;
 • alegerea frigiderului potrivit pentru nevoile familiei tale poate contribui la economii mai mari, deoarece dimensiunea prea mare a acestuia influențează în mod direct consumul de energie;
 • păstrează cauciucul garniturii ușii în stare perfectă. Pentru testare, ia o foaie de hârtie și închide ușa frigiderului cu foaia fixată, apoi trage hârtia: dacă iese ușor, este un semn că trebuie schimbat cauciucul izolator.

Televizorul

 • nu lăsa televizorul pornit inutil;
 • evită obiceiul de a dormi cu televizorul aprins;
 • utilizează „cronometrul” pentru a programa oprirea automată a aparatului.

Nu uita că acum ai posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică dacă cel la care ești în prezent are tarife prea mari. Intră chiar acum să vezi pe cez.ro o ofertă ce te-ar putea interesa!

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa de email nu va fi publicata.

Recomandate