În religia creștină ortodoxă există o ordine strictă pentru așezarea icoanelor în iconostas în fiecare biserică. În acest sens, când ești în biserică, urmezi canonul și te familiarizezi cu ierarhia spațială a icoanelor. Dar ce se întâmplă când vrei să pui icoane în casa ta?
Mai întâi, învățați ordinea în templu. Nu există o cantitate distribuită haotic de icoane, ci imagini care sunt asociate cu cele mai importante imagini din creștinism și icoane cu imagini și povești apropiate de aceleași imagini primare. În acest sens, nu este bine să împrăștie icoane pe pereți în toată casa, deoarece acest lucru va avea efectul opus asupra situației spirituale pe care ai vrea să o creezi în casa ta, pentru tine și pentru fiecare dintre oaspeții tăi.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să faceți loc micii voastre iconostaze în casă. Chiar dacă este o lampă mică cu imaginea Maicii Domnului sau doar o mică icoană cu imaginea Mântuitorului, trebuie recunoscut faptul că acest loc este pus deoparte pentru a fi sacru în casa ta.
Cele mai citite articole
Iată câțiva pași corecți. Locul ar trebui să fie accesibil tuturor celor din casă. Dacă este posibil, locul ar trebui să fie orientat spre est. Adică, uită-te la spațiul liber de pe pereții casei tale, orientat spre est. Dacă găsiți locul potrivit, curățați-l în jurul acestuia. Scoateți din viața de zi cu zi toți așa-numiții idoli, statuete și imagini. Nici cărțile nu sunt de preferat să fie aproape de icoană decât dacă sunt de natură creștină.
Un alt factor care nu are legătură cu interdicția este decorarea locului. Pictograma ar trebui să fie ușor deasupra nivelului ochilor, astfel încât să poată sta mai sus decât tine când este în fața ei. Cu toate acestea, sub pictogramă puteți așeza un raft, care ar trebui să fie întotdeauna decorat cu o vază de flori proaspete.
Un alt obiect lângă icoană, în special lângă o icoană mai mare, este plasarea unei cârpe curate. Acest lucru are legătură cu povestea în care imaginea lui Hristos a fost sigilată pentru prima dată pe un prosop. Prosopul nu atârnă pentru a atârna lângă icoană, ci se înfășoară în jurul cadrului sau atârnă pe unul dintre colțurile pictogramei. După ce ați sfințit apa din biserică după liturghie, puteți pulveriza icoana cu ea și apoi uscați picăturile de apă sfințită cu prosopul pe care îl veți așeza lângă icoană.
Sursă: atelier-de-icoane.ro