Patronii din Turism discuta scaderea preturilor si aparitia ofertelor avantajoase pentru vacante * Totusi, profesionistii din domeniu asteapta pomeni de la Guvern si Presedintie

Dupa 20 ani, hotelierii de pe Litoral intentioneaza sa lanseze, impreuna cu agentiile de turism, o serie de oferte speciale de cazare menite sa creasca numarul turistilor romani si straini care aleg o vacanta in aceste statiuni, au anuntat reprezentantii agentiilor de turism. “Am avut discutii pe Litoral si avem semnale clare ca hotelurile vor reduce preturile, prin intermediul unor oferte speciale de tipul “platesti cinci zile, stai sapte”, “platesti zece zile, stai doua saptamani”. Totodata, copii vor avea reduceri. In curand, agentiile vor lansa aceste oferte noi, diferite de cele anuntate in urma cu una-doua luni”, a declarat Dragos Anastasiu, presedintele Comisiei de Incoming si Turism intern din Patronatul ANAT. Aceasta masura incearca sa creasca numarul de turisti de pe Litoralul romanesc si sa contracareze efectele problemelor create de gripa aviara si de cele legate de administrarea plajelor.

Aceasta initiativa a venit si datorita faptului ca multi mari opreratori de turism international ca TUI, Thomas Cook – Neckermann, CVM, ITS, FTI, dar si Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor si tour operatori romani au semnalat faptul ca turismul romanesc se afla intr-o situatie grava.

Nimic concret

Cele mai citite articole

Patronatul ANAT a pus pe hartie problemele cu care se confrunta turismul la acesta ora, cerand sprijinul presedintelui Romaniei si a primului ministru pentru rezolvarea lor. Insa, reprezentantii Patronatului ANAT si ai hotelierilor nu au fost in stare sa prezinte solutii concrete care ar trebui aplicate de Guvern. Astfel, reprezentantii ANAT au afirmat ca pe lista problemelor ce-si asteapta rezolvarea ar fi lipsa de coerenta, transparenta si profesionalism in procesul de privatizare. Or, procesul de privatizare in acest domeniu este incheiat si actualul Guvern nu mai are foarte multe de facut.

Alta problema a Patronatului ANAT este nerezolvarea problemelor de administrare la nivel local si lipsa de implicare in dezvoltarea zonala. In acest caz, administratiile locale sunt cele care au sarcina si puterea sa se implice in dezvoltarea zonala si sa rezolve problemele locale, existand acum o descentralizare a responsabilitatilor. Lipsa unei scoli eficiente in domeniu si a unei reglementari exigente si eficiente a invatamantului este o alta problema ce-i framanta pe profesionistii din turism. Insa, este foarte bine stiut ca persoanele specializate din acest domeniu (ospatari, receptioneri, barmani etc) de cele mai multe ori nu gasesc o motivatie sa ramana in Romania si aleg sa lucreze in strainatate. De asemenea, mediul privat ar putea veni oricand sa infiinteze scoli de marca pentru profesionisti in domeniul turismului, iar implicarea Guvernului ar fi minima.

S-a mai cerut si o politica fiscala stimulativa pentru tour-operatori, investitori si operatori hotelieri, dandu-se ca exemplu Bulgaria. Intrebati daca au solutii concrete si un exemplu de facilitate oferita in Bulgaria si care ar putea fi aplicata si la noi, atat Patronatul ANAT cat si Viorel Paunescu (presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania) nu au reusit sa spuna nimic concret.

De asemenea, cei din turism mai doresc desprinderea Autoritatea Nationala pentru Turism de Ministerul Transporturilor si trecerea in subordinnea directa a primului ministru considerand ca astfel, problemele ar putea fi rezolvate mult mai usor.

Cele mai citite articole

Recomandate