Inca un motiv de tensiune in Coalitie
In contextul discutiilor contradictorii despre DNA, Curtea Constitutionala, anchetari, coruptie etc, liberalii mai aduc in dezbatere un nou subiect menit sa tensioneze relatiile din interiorul coalitiei. Senatorul PNL, Teodor Melescanu a anuntat ieri ca a intocmit un proiect pe cont propriu de modificare a Constitutiei in care propune transformarea republicii semiprezidentiale intr-o republica parlamentara. Punctul forte al legii vizeaza defiintarea Curtii Constitutionale. Initiativa lui Melescanu are acordul conducerii partidului insa ea va inflama relatiile dintre partenerii de guvernare, intrucat acestia nu agreaza proiectul.
Desfiintarea Curtii Constitutionale
Cele mai citite articole
O prima consecinta a acestei redefiniri a statului de drept este desfiintarea Curtii Constitutionale si alegerea presedintelui statului de catre un Corp electoral compus din parlamentari, reprezentanti ai societatii civile si ai cultelor. In proiectul imaginat de Melescanu, Parlamentul va fi compus tot din doua camere, insa va fi mult mai profesional ca acum. „El va fi redus numeric. Camera Deputatilor va avea 154 de persoane si va reprezenta interesul national al cetatenilor. Senatul va fi compus din 83 de senatori, va fi camera decizionala si va prelua rolul de promulgare a legilor si se va putea pronunta asupra constitutionalitatii legilor”, a precizat Teodor Melescanu. El a spus ca la intocmirea proiectului s-a sfatuit cu membri ai societatii civile si specialisti in drept constitutional, fara a mentiona insa numele acestora. Intrebat din ce sistem constitutional s-a inspirat sau daca exista vreo tara unde functioneaza republica imaginata de el, Melescanu a ocolit raspunsul, spunand ca in Europa sunt mai mult republici parlamentare decat semiprezidentiale.
Stoica:o greseala
Prima atitudine contradictorie starnita de Teodor Melescanu a fost cea a colegului sau Valeiu Stoica – avocat si expert in drept constitutional. Pe de-o parte, Stoica si-a exprimat nemultumirea ca nu a fost consultat, desi teoretic i s-a spus ca face parte dintr-o comisie a PNL de formulare a propunerilor pentru revizuirea Constitutiei. In legatura cu propunerea propriu-zisa de desfiintare a Curtii Constitutionale, el a spus ca ar fi o greseala nepermisa pentru un stat democratic. „Problema nu este a institutiei ci a functionarii Curtii Constitutionale. Dar in aceeasi masura nici Senatul nu functioneaza pentru ca, dupa cum s-a vazut, a blocat legile justitiei. Ce sa facem acum? Sa-l desfiintam?”, a reactionat Valeiu Stoica. Nici partenerii de coalitie nu au aprobat proiectul lui Melescanu. Deputatul PD Cristian Radulescu a declarat joi, Agentiei Rompres, ca in nici o tara din Europa, la ora actuala, Senatul sau alta camera parlamentara nu are o astfel de functie, cum ar fi cea de avizare constitutionala. „Este imposibil. Este o situatie care nu a existat de la Republica a III-a Franceza incoace. Au existat anumite atributiuni de control constitutional al Senatului Romaniei in perioada interbelica”, a spus Cristian Radulescu. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat ca desfiintarea Curtii Constitutionale, institutie fundamentala a statului de drept, „ar fi o greseala enorma”. „Nu pot sa fiu de acord cu asa ceva si nu cred ca liberalii au propus asa ceva Trebuie sa fie o neintelegere”, a spus Gyorgy Frunda. Si opozitia a dezaprobat o asememea varianta. „A lasa la latitudinea Senatului, care este un organ legiuitor cu esenta politica, sa evalueze ce este sau nu constitutional, deci la latitudinea unei majoritati conjuncturale, inseamna domnia arbitrariului si este vorba de impunerea cu forta a unei vointe sau chiar a unei dictaturi de ordin politic”, a declarat, Agentiei Rompres, vicepresedintele PSD Titus Corlatean.