Stiri

Piele uscata si sensibila: Sfaturi si recomandari

Pielea uscata si sensibila reprezinta o problema ce poate afecta persoanele de orice varsta. Uscarea pielii poate fi cauzata de factori interni sau externi, cum ar fi alimentatia, stresul, expunerea la soare si schimbarile climatice. Exista mai multe modalitati de a trata si preveni problema pielii uscate, iar acest articol ofera informatii esentiale pentru a intelege mai bine aceasta afectiune si pentru a lua cele mai bune masuri pentru a-i gestiona simptomele.

Ce este pielea uscata și ce cauzeaza uscarea pielii?

Pielea uscata  se manifesta prin senzatia de piele aspra si descuamata, aparitia de pete rosii, mancarimi sau iritatii ale pielii. In functie de severitatea afectiunii, simptomele se pot agrava si pot provoca disconfort sau chiar durere.

Cauza principala a pielii uscate este deshidratarea, care poate fi determinata de o multime de factori:

 • Consumul redus de lichide;
 • Expunerea excesiva la soare;
 • Expunerea la substante iritante, de tipul clorului din piscine sau din produsele de curatenie;
 • Expunerea la temperaturi scazute sau la vant;
 • Umiditatea scazuta din mediu;
 • Unele tratamente medicale: chimioterapie, radioterapie;
 • Stilul de viata nesanatos;
 • Consumul de alcool;
 • Factori genetici;
 • Unele boli: diabetul, sindromul Sjogren [1].

Cum putem preveni si trata pielea uscata și sensibila?

Pentru a preveni si trata pielea uscata si sensibila, trebuie sa se acorde atentie factorilor externi care pot provoca uscarea pielii si sa se utilizeze produse speciale de ingrijire, concepute pentru tenul uscat. Producatorii de dermatocosmetice, de exemplu Bioderma, au game special gandite pentru a se adresa problemei pielii uscate.

Prevenirea uscarii excesive a pielii se poate face respectand urmatoarele recomandari formulate de catre medicii dermatologi:

 • Evita expunerea excesiva la soare;
 • Foloseste produse cosmetice cu factor de protectie minim 30 pentru a proteja pielea;
 • Foloseste lotiuni hidratante si creme nutritive special concepute pentru problema pielii uscate;
 • Apeleaza la remedii naturale sigure, cu conditia ca acestea sa fie bine tolerate de pielea ta: uleiuri vegetale, miere naturala, bai regulate cu apa calduta [2].

Remedii naturale pentru pielea uscata si sensibila.

Remediile naturale pentru pielea uscata si sensibila sunt una dintre optiunile care iti permit sa tii aceasta problema sub control. Uleiurile esentiale sau emulsiile care contin uleiuri vegetale sunt folosite frecvent pentru a trata pielea uscata. Uleiurile naturale sunt bogate in vitamine, antioxidanti si acizi grasi esentiali, care hidrateaza si regenereaza pielea uscata.

Alte produse pe baza de aloe vera, unt de cacao sau alte ingrediente naturale pot fi folosite pentru a hidrata si catifela pielea uscata si sensibila. Acestea actioneaza ca bariere la nivelul pielii, oferind protectie impotriva pierderii umezelii si daunelor suplimentare provocate de factorii externi precum vantul sau temperaturile scazute. De asemenea, aceste produse naturale regenereaza straturile superioare ale pielii, oferind o senzatie de catifelare si hidratare profunda a pielii uscate [3].

E esential sa retii faptul ca toate aceste ingrediente naturale, benefice, se regasesc in produse cosmetice testate si aprobate pentru utilizare. Este cel mai sigur mod de a le folosi si de a preveni aparitia de alergii, iritatii sau infectii.

Cum ne alegem produsele de ingrijire a pielii in functie de tipul de piele si conditiile climatice?

Când vine vorba de alegerea produselor de ingrijire corespunzatoare pielii uscate si sensibile, este esential sa se tina cont de caracteristicile si particularitatile fiecărei persoane.

Cele mai citite articole

Acorda o atentie speciala etichetelor ingredientelor produselor pe care le consideri potrivite pentru tine. Fiecare formula contine ingrediente unice, iar acestea pot fi benefice sau nu pentru pielea ta. Astfel, in cazul pielii uscate si sensibile, este important sa alegi produsele cu proprietati hidratante, nutritive si anti-imbatranire. Acestea ajuta la prevenirea deshidratarii si la mentinerea elasticitatii pielii.

Conditiile climatice pot avea un impact major asupra starii generale a pielii. Este necesar sa se acorde o atentie suplimentara produselor cu protectie solara (SPF), in functie de gradul de expunere la soare. SPF-ul trebuie aplicat chiar si in zilele mai putin insorite, inclusiv iarna [4].

Metode non-cosmetice pentru rezolvarea problemelor legate de piele uscata si sensibila.

Pielea uscata si sensibila poate fi dificil de controlat, mai ales in sezonul rece. Exista si unele metode non-cosmetice care pot ajuta la prevenirea uscarii pielii si ameliorarea simptomelor:

 • Folosirea umidificatorului;
 • Evitarea produselor de curatenie iritante sau pe baza de alcool;
 • Purtarea ochelarilor de soare;
 • Protejarea pielii impotriva aerului rece prin purtarea de imbracaminte adecvata;
 • O alimentatie bogata in acizi grasi Omega-3 [2].

Pielea uscata si sensibila este o afectiune ce poate fi cauzata de factori precum varsta, conditiile climatice, expunerea la produsele chimice agresive, umiditatea scazuta si lipsa de hidratare. Cu o ingrijire adecvata și tratament corespunzator, putem obține rezultate notabile in prevenirea si tratarea pielii uscate si sensibile.

Bibliografie

1. “Dry Skin: Causes, Treatments, Prevention, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 29 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/dry-skin, accesat la 2.02.2023;

2. Proksch, Ehrhardt, et al. “Dry Skin Management: Practical Approach in Light of Latest Research on Skin Structure and Function.” The Journal of Dermatological Treatment, vol. 31, no. 7, 1 Nov. 2020, pp. 716–722, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30998081/, 10.1080/09546634.2019.1607024, accesat la 2.02.2023;

3. Spencer, Thomas S. “Dry Skin and Skin Moisturizers.” Clinics in Dermatology, vol. 6, no. 3, July 1988, pp. 24–28, 10.1016/0738-081x(88)90028-4, accesat la 2.02.2023;

4. “What Causes Dry Skin and How to Treat It.” Healthline, 24 Mar. 2022, www.healthline.com/health/dry-skin#:~:text=Exposure%20to%20dry%20weather%20conditions, accesat la 2.02.2023.

Cele mai citite articole

Recomandate