Sfaturi privind intretinerea utilajelor agricole

In agricultura, pentru a obtine productia planificata fiecare operatiune trebuie efectuata la timp, iar respectarea termenelor este strans legata de starea utilajelor agricole, care trebuie sa fie intotdeauna in stare foarte buna de functionare.

Intretinerea utilajelor agricole trebuie efectuata regulat si cu strictete, dupa un program bine organizat. Productia agricola depinde de eficienta cu care este planificat fiecare detaliu al lucrarii agricole, de starea masinilor agricole si de calitate acestora. 

Piese de schimb pentru utilaje agricole

Piesele de calitate asigura functionarea pe termen lung si continua a masinilor agricole. Este important ca piesele alese sa fie fabricate de producatori de incredere.

In acest sens, fie ca este vorba de rulmenti, garnituri de ulei, curele, lanturi, discuri, cutite combinate, roti dintate, fire sau alte piese agricole, orice defectiune aparuta trebuie remediata imediat – de exemplu la combine, orice element care nu functioneaza in parametri optimi, trebuie inlocuit cu piese de schimb combine de calitate.

Cele mai citite articole

Cea mai importanta revizie se face inainte de lucrarile de primavara, intrucat in ​​aceasta perioada se desfasoara principalele activitati de pregatire a terenului. Se recomanda sa fie efectuata inainte de inceperea noului sezon agricol. O revizie bine facuta, cu uleiuri si piese de calitate, asigura functionarea indelungata si continua a utilajului in mijlocul sezonului agricol. Acest lucru evita intreruperile neplanificate.

Cum se pregatesc utilajele agricole pentru munca de primavara?

Cele 2 actiuni principale care trebuie intreprinse in aceasta perioada sunt inspectia periodica si depanarea. Pentru o mai buna eficienta, se poate folosi un calendar de revizuire, care este foarte simplu de intocmit si poate ajuta fermierii sa previna multe situatii neprevazute si neplacute.

Pentru o eficacitate maxima, specialistii in domeniu recomanda lucratorilor agricoli sa urmeze sfaturile de mai jos:

  • Masinile agricole si tractoarele trebuie protejate de umiditate si temperaturi extreme atunci cand nu sunt utilizate;
  • Motoarele masinilor si tractoarelor trebuie pornite la intervale regulate si verificata temperatura acestora;
  • Nivelul uleiului trebuie verificat si/sau schimbat la intervalul corect, conform unui formular strict completat;
  • Verificarea nivelului de antigel si a lichidului de racire ca masura preventiva inainte de fiecare pornire;
  • Verificarea curelelor de transmisie – daca sunt slabite sau fisurate trebuie inlocuite;
  • La pornire se acorda suficient timp motorului sa se adapteze dupa perioade mai lungi de inactivitate;
  • Se verifica daca exista scurgeri de ulei sub masina;
  • Verificarea starii bateriei, generatorului si alternatorului, daca este cazul;
  • Verificarea radiatorului, pompei de apa, chiulasei, starea conexiunilor si a sigurantelor.

Agricultura a inceput sa-si revina in ultimii ani, desi lucrarile agricole de intretinere a terenurilor sunt din ce in ce mai greu de efectuat.  Cresterea buruienilor hibride, schimbarile climatice, precum si aparitia unor noi daunatori, reprezinta doar cateva dintre problemele cu care fermierii se confrunta. 

Mentinerea masinilor agricole in stare perfecta de functionare economiseste timp, bani, combustibil si energie. Asadar, fermierii trebuie sa urmeze pasii descrisi in instructiunile de utilizare ale utilajelor si sa acorde o atentie deosebita intretinerii acestora.

Cele mai citite articole

projectruth
projectruth
Articole: 271