In momentul in care se ia decizia de a se instala o centrala termica trebuie sa se cunoasca faptul ca investitia nu presupune numai achizitionarea cazanului pentru incalzire, ci si elementele necesare pentru realizarea instalatiei de caldura, care sa transporte agentul termic in intreaga cladire, precum si echipamente care au rolul de a proteja instalatia si de a eficientiza modul de functionare al acesteia.
Pe langa tevile – care pot fi realizate din polipropilena, Pexal sau cupru – si coturile sau accesoriile conexe, este recomandat ca proprietarii sa achizitioneze si sa instaleze si filtre antimagnetita. De realizarea intregii instalatii se ocupa personal calificat si autorizat, care va oferi suport si in achizitionarea tuturor elementelor necesare pentru o astfel de lucrare.
Care este rolul filtrului antimagnetita?
Principalul rol al unui filtru antimagnetita este acela de a retine toate reziduurile, in special pe cele metalice, care circula in reteaua de apa si care se pot depune pe componentele sistemului de incalzire, cele mai afectate fiind pompa de apa, robinetii si schimbatoarele de caldura.
Cele mai citite articole
Namolul, calcarul si magnetita sunt cele mai des intalnite tipuri de reziduuri care circula in reteaua publica de apa, magnetita fiind formata din oxizi de fier, pilituri metalice, fulgi de metale, resturi de sudura, vopsea. Toate acestea se acumuleaza ca urmare a trecerii apei prin conducte si tevi vechi, care prezinta urme de uzura.
Se recomanda ca un astfel de filtru sa fie montat pe returul sistemului de incalzire, dupa ultimul calorifer si cu cel putin un metru inainte de intrarea apei in centrala termica. In acest fel se evita patrunderea reziduurilor in interiorul centralei.
Care sunt beneficiile utilizarii unui filtru antimagentita?
Ca urmare a depunerilor de reziduuri, centralele termice se pot infunda, afectand modul de functionare a acestora, ducand in cazul amanarii reparatiilor la defectarea acestora. Drept urmare, investitiile ulterioare vor fi mult mai mari.
Astfel ca, pe langa prevenirea depunerilor de magnetita din instalatie, un filtru antimagnetita contribuie la efectuarea unor economii importante, ca urmare a eliminarii costurilor cu reparatiile si a reducerii facturilor la incalzire, deoarece acesta ajuta si la o eficientizare a functionarii centralei.