Cum sa prepari o cafea buna la ibric in 3 pasi simpli

Cafeaua la ibric este una dintre preferatele romanilor. Se pare ca aceasta metoda de preparare a cafelei a fost inventata de otomani si a luat numele vasului mic, ibrik, folosit pentru pregatirea si servirea cafelei turcesti. 

Otomanii foloseau in special ibricul din arama, pe care il asezau pe nisip fierbinte sau la foc mic, pentru ca temperatura sa fie distribuita uniform si bautura sa fie mai gustoasa si mai aromata. 

Sortimentul de cafea

Pe langa metoda de preparare, pentru un gust foarte bun, conteaza foarte mult si sortimentul de cafea. De regula, pentru o cafea la ibric se poate alege o cafea boabe, care sa fie macinata in casa, cu cateva minute inainte de pregatire. In acest mod, se pastreaza foarte bine aromele si se vor fixa in apa pentru un gust mai intens si mai bogat. Cafeaua trebuie sa fie proaspat prajita.

Macinarea cafelei

Dupa cum s-a spus deja, cafeaua trebuie rasnita cu cateva minute inainte de a fi preparata. Se poate folosi o rasnita electrica, pentru ca aceasta marunteste mult mai fin decat una manuala. Daca o cafea este rasnita mare, poate fi deranjant acest aspect in momentul in care se consuma bautura.

In general, oamenii sunt tentati sa lase zatul sa se aseze, dar specialistii spun ca nu este recomandat, pentru ca in acest fel produsul sta prea mult in contact cu apa si apare supraextragerea, iar in plus, cafeaua, care trebuie consumată fierbinte sau caldă, se va raci si nu va mai avea acelasi gust. O cafea macinata fin va da un aspect cremos, tocmai bun de savurat.

Reteta pentru prepararea cafelei la ibric

Fiecare familie si-a insusit cate un ritual de preparare a cafelei, in functie de preferinte. Unii au o reteta din batrani, de care nu se indeparteaza prea mult, altii s-au documentat de la specialistii de pe internet pentru a pregati o cafea la ibric in adevaratul sens al cuvantului. 

De regula, se recomanda ca pentru o ceasca de cafea sa se foloseasca 2 lingurite cu varf de produs. Se masoara cu ceasca respectiva apa si se toarna in ibric, punandu-se la incalzit. Atunci cand apa ajunge la o temperatura de aproximativ 90 de grade Celsius, adica pana sa dea in clocot, se pune cafeaua si se amesteca pana la omogenizare. Cei care doresc pot adauga si zahar, fie in acest punct, fie ulterior. Ibricul se ridica de pe foc atunci cand incep sa apara bule de aer pe margine sau cand se umfla, dupa care se va lasa un minut si se poate servi. 

Cateva ponturi pentru o cafea la ibric delicioasa:

  • este important pentru pastrarea aromelor ca produsul sa nu fie adaugat in apa rece sau in cea care fierbe;
  • pentru cei care sunt deranjati de zat, cafeaua poate fi trecuta printr-o strecuratoare in momentul in care se toarna in ceasca;
  • cafeaua trebuie macinata fin cu cateva minute inainte de preparare;
  • la o ceasca de cafea se recomanda doua lingurite cu varf de produs, pentru ca aroma sa fie intensa si corpolenta.

In concluzie, o cafea buna la ibric se poate obtine daca produsul este unul de calitate si daca metoda de preparare il pune in valoare. 

projectruth
projectruth
Articole: 279