Tehnologie

Un sistem de ventilație bun, premisa unui business HoReCa fără probleme

Tu ai merge la un restaurant unde miroase ca într-o cantină comunistă? Cu siguranță, nu! Sistemul de ventilație pentru cafenele și restaurante este acum o necesitate vitală. Un microclimat confortabil în sala de servire pentru clienți este un must have pentru prosperitatea afacerii HoReCa respective. La rândul său, un sistem bun de ventilație a bucătăriei asigură condiții corespunzătoare de lucru pentru personal, ceea ce este, de asemenea, important pentru succesul muncii în ansamblu.

Tu când ai cumpărat ultima dată o grilă de ventilație?

De regulă, problema cumpărării diferitelor modele de grile de ventilație apare numai în timpul reparațiilor sistemelor de aerisire ale unității. 

Principala caracteristică a ventilației cafenelelor și restaurantelor este eterogenitatea spațiilor. 

Soluția adecvată trebuie să fie una combinată și include de obicei trei secțiuni:

 • aerisirea bucătăriei profesionale;
 • ventilația corectă a sălilor pentru clienți (inclusiv ringul de dans, dacă există);
 • aerisirea birourilor și încăperilor utilitare din unitatea respectivă.

Mai mult decât atât, la unitățile de alimentație publică, sarcinile de ventilație și aer condiționat ar trebui rezolvate în comun. Astfel, se recomandă instalarea unor sisteme de ventilație, de alimentare și evacuare aer cu control centralizat și cu capacitatea de a controla starea aerului in diverse săli din restaurant. 

În special în bucătăria unității este necesar să se asigure o circulație suficient de activă a aerului. În locurile de formare și de acumulare a diferitelor mirosuri, este recomandabil să se instaleze dispozitive locale de ventilație (de exemplu, hote puternice). Pentru a evita curenții, debitele de aer proaspăt și de aer evacuat trebuie să fie echivalente.

Cele mai citite articole

La rândul său, în holul principal al unei cafenele sau restaurant, este necesar să se asigure aer condiționat eficient: pe lângă izolarea fonică și compoziția corespunzătoare, o temperatură ambiantă confortabilă trebuie menținută cu strictețe în orice moment al anului. Această problemă poate fi rezolvată, de exemplu, prin instalarea unui sistem split care asigură o alimentare reglată cu aer condiționat printr-o rețea distribuită de conducte de aer.

O altă cerință specifică pentru ventilarea și climatizarea cafenelelor și restaurantelor, pe lângă funcționarea centralizată a sistemelor eterogene, este asigurarea de aer condiționat separat pentru încăperi destinate unor diferite scopuri. În special, este extrem de important să se prevină pătrunderea mirosurilor din bucătărie în holul pe unde intră și ies clienții. Această sarcină este însă destul de ușor de rezolvat prin instalarea unor perdele termice de aer adecvate.

Aerisirea bucătăriei profesionale

De obicei, aceasta este o cameră în care se degajă o cantitate mare de căldură, umiditate, fum etc. în timpul procesului de gătit. Este necesar un sistem de ventilație puternic și sofisticat pentru a furniza aer proaspăt și pentru a elimina toate noxele. 

Filtrele de grăsime se contaminează rapid cu funingine și grăsime. Apoi ventilatorul este acoperit cu funingine și grăsime. În astfel de condiții, ventilatoarele nu funcționează mult timp: debitul scade, motoarele electrice se defectează. În astfel de situații, este mai ușor să folosești o hotă naturală convențională.

Pentru a calcula ventilația într-un restaurant sau cafenea, trebuie să ai în vedere următoarele date:

 • planul detaliat al unității;
 • numărul de persoane din sălile pentru clienți;
 • puterea alocată pentru încălzirea/răcirea aerului;
 • zonele pentru fumat și numărul aproximativ de fumători;
 • structura și grosimea pereților exteriori;
 • locuri propuse pentru instalarea unităților de evacuare și alimentare;
 • planul de amenajare a echipamentelor tehnologice (aragaz, grătare, echipamente frigorifice etc.);
 • consumul de energie al echipamentului și excesul de căldură.

Aerisirea unei cafenele sau a unui restaurant trebuie să i se acorde o atenție foarte serioasă, iar de aceea specialiștii nu recomandă sub nicio formă a se face economii la acest capitol. Măcar pentru simplul fapt că este aproape imposibil să schimbi 100% ventilația într-un restaurant existent!

Există o mare varietate de grile de ventilație. Microclimatul din interiorul unității, schimbul corect de aer, funcționarea corectă a sistemului de ventilație și profitul firmei tale depind de alegerea corectă a unui astfel de grilaj aparent neînsemnat. 

Găsești acum grile ventilație online pe site-ul tcromania.com. Le poți comanda de acolo la preț bun!

Cele mai citite articole

Recomandate