Stiri

De ce fructul de aronia este atat de apreciat in intreaga lume?

Fructul de aronia, cunoscut si sub numele de chokeberry (afin negru), a devenit din ce in ce mai popular in intreaga lume datorita descoperirilor recente privind beneficiile sale exceptionale pentru sanatate. Acest fruct mic, neobisnuit si bogat in culoare, care creste pe copaci si arbusti, poate fi gasit in mai multe varietati, cu culori care variaza de la rosu-inchis la negru. Fructul de aronia este cunoscut pentru gustul sau acru si astringent, insa acesta nu este singurul motiv pentru care acest fruct devine din ce in ce mai apreciat in intreaga lume.

Fructul de aronia, cunoscut si sub numele de afin negru, a fost descoperit in America de Nord si a fost folosit de catre popoarele native din America de secole. Se crede ca acest fruct a fost cultivat si apreciat pentru proprietatile sale medicinale si nutritionale. Cu toate acestea, fructul nu a devenit popular la nivel global decat dupa secolul XX, cand cercetarile privind proprietatile sale au inceput sa se intensifice. 

Compozitia nutriționala bogata

Fructul de aronia este bogat in nutrienti, vitaminele C, K si A, precum si minerale, cum ar fi fierul, calciul si manganul. De asemenea, fructul de aronia este bogat in antioxidantii care au un rol important in protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a efectelor negative ale radicalilor liberi. Fructul de aronia este de asemenea bogat in polifenoli, compusi cu proprietati anti-inflamatoare si anti-cancer.

Beneficii pentru sanatate

Fructul de aronia aduce o serie de beneficii pentru sanatate, pe care le enumeram succint:

  • Reducerea riscului de boli de inima: fructul de aronia scade riscul de boli de inima, prin reducerea nivelului de colesterol; totodata, poate imbunatati functionarea vaselor de sange;
  • Cresterea imunitatii: aronia este bogat in vitamina C, importanta in cresterea imunitatii si prevenirea racelii si a gripei;
  • Prevenirea cancerului: gratie polifenolilor, aronia are proprietati anti-cancer;
  • Protejarea creierului: fructul de aronia protejeaza creierul impotriva stresului oxidativ si a efectelor negative ale radicalilor liberi, ajutand la prevenirea declinului cognitiv.

Modalitati de consum

Cele mai citite articole

Fructul de aronia poate fi consumat proaspat, fiert sau uscat, dar poate fi adaugat in sucuri, smoothie-uri, dulceturi sau consumat drept fruct confiat. In plus, fructul de aronia poate fi utilizat ca ingredient in produsele de patiserie, cum ar fi tarte, prajituri sau placinte.

Fructul de aronia este sigur pentru copii?

In general, fructul de aronia este considerat sigur pentru copii, cu conditia ca acesta sa fie consumat in cantitati moderate. Acesta este bogat in nutrienti esentiali, precum vitamine si minerale, si poate fi de mare ajutor in dieta sanatoasa a copiilor. 

Cu toate acestea, gustul acru si astringent poate fi neplacut pentru unii copii. Mai trebuie mentionat ca aronia este contraindicata in cazul copiilor cu probleme digestive, cum ar fi diareea sau colita, deoarece poate irita tractul digestiv.

In concluzie, fructul de aronia este un superaliment care poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea intregii familii, putand fi consumat in multiple modalitati. De la smoothie-uri la produse de patiserie, fructul de aronia este un adaos sanatos si delicios in orice dieta, dar ajuta si la imbunatatirea starii de sanatate a fiecarei persoane.

Cele mai citite articole

Recomandate