Programele scolare isi propun parcurgerea a cat mai multor activitati care au rolul de a dezvolta creativitatea si imaginatia copiilor, de a-i ajuta sa isi dezvolte abilitatile si talentele. Atat in cadrul gradinitelor, cat si in primii ani de scoala, se pune un accent special pe aceste aspecte artistice, copiii fiind incurajati sa isi exprime ideile prin desen, pictura, modelat, decupat si pliat, lipit si impletit.
Pictura si talentul de a manui culorile
Familiarizarea cu tonurile si culorile, incepe sa isi puna bazale inca din ani petrecuti in gradinita. Copiii sunt astfel introdusi in lumea fascinanta a desenului si picturii, invatand culorile de baza, capatand abilitati de realizare a anumitor culori prin combinarea altora, toate realizandu-se prin exprimarea propriilor trairi si inclinatii.
Pentru ca un copil sa poata invata culorile si catalogarea acestora, pentru a putea sa dea frau liber imaginatiei si ideilor creative, acesta trebuie sa beneficieze de suport. Suportul in acest sens consta in ghidarea asigurata de un cadru didactic, dar si in toate rechizitele şi materialele necesare. Rechizite scolare pune la dispozitia parintilor, copiilor, gradinitelor si scolilor, cercurilor de pictura si de desen, produse variate şi toate accesoriile necesare acestui domeniu.
Astfel, pot fi achizitionate carioci si creioane colorate, acuarele, pensule pentru pictura de diferite dimensiuni, carti de colorat, blocuri si caiete de desen, precum si lipici, foarfeci, plastilina, hartie colorata si creponata, hartie milimetrica, hartie pentru origami, cartoane colorate si hartie glasata.
Exprimarea ideilor si trairilor prin lucrul manual
Cele mai citite articole
Lucrul cu hartia colorata, creponata, glasata sau cu cea pentru origami puse la dispozitie de categoria rechizite scolare, pemite celor mici si mari sa se exprime prin intermediul creativitatii, jongland cu idei si culori, cu foarfeci şi sabloane, obtinand unele dintre cele mai interesante si atragatoare lucrari, ilustrare a ideilor si trairilor acestora.
Astfel, fiecare sarbatoare poate fi infrumusetata si personalizata cu micile obiecte, picturi, desene si planse realizate de cei mici, abordand tematici variate, de la cele specifice Craciunului sau Pastelui, pana la cele de Ziua Mamei sau de 1 Martie.
Prin angrenarea copiilor in astfel de activitati creative, li se stimuleaza imaginatia, capacitatea de concentrare si originalitatea, sustinandu-le si intarindu-le increderea in ei si in propriile idei. Cu atât mai mult, daca un copil manifesta abilitati speciale in acest sens, activitatile creative pot fi extinse si in afara orelor de scoala, sustinandu-i-se activitatea prin urmarea cursurilor in cadrul cercurilor de creativitate, pictura, origami sau olarit, modelat si construit.
Sustinerea dezvoltarii creativitatii face parte din procesul de crestere si educare, ajutandu-i astfel pe cei mici sa se dezvolte armonios si echilibrat, descoperind si admirand frumosul in tot ceea ce ii inconjoara si avand incredere in propriile idei si talente.