Decizia Guvernului permite cresterea pensiilor de la 1 septembrie pentru 4,4 milioane de persoane * Efortul bugetar va fi de circa 2500 miliarde de lei vechi * Anul viitor, pensiile vor creste cu mai mult de 12%, cat se estimase initial

Cele mai citite articole

Guvernul a aprobat, majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, de la 1 septembrie, in urma situatiei favorabile in ceea ce priveste veniturile si cheltuielile la bugetul asigurarilor sociale, a carui executie s-a incheiat cu un excedent in primele sase luni, a anuntat ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu. El a precizat ca aceasta crestere a punctului de pensie cu 5% nu va necesita o subventie de la bugetul de stat, ci se va face printr-o rectificare a bugetului asigurarilor sociale, care va fi realizata, probabil, in luna august sau inceputul lunii septembrie. Oficialul MMSSF a explicat ca o crestere a punctului de pensie cu 3%, asa cum s-a aprobat initial, presupunea un efort bugetar de pana la 1.000 miliarde lei vechi, in timp ce o majorare de 5 procente vizeaza un efort bugetar de 2.000 – 2.500 miliarde lei vechi. In prezent, valoarea punctului de pensie este de 3.320.000 lei, iar pensia medie pentru limita de varsta si vechime integrala este de 4.170.000 lei. Ministrul Gheorghe Barbu a apreciat ca pensia medie va creste cu 200.000-250.000 lei dupa majorarea din septembrie.

“De cresterea valorii punctului de pensie vor beneficia aproximativ 4,4 milioane de persoane, inclusiv pensionarii ale caror pensii nu au fost majorate ca urmare a procesului de recalculare. In aceasta situatie sunt aproximativ 1.150.000 de persoane”, a afirmat ministrul Gheorghe Barbu. El a adaugat ca se ia in calcul, pentru anul viitor, majorarea punctului de pensie cu un procent mai mare decat cel estimat anterior de catre Guvern. “Luand in calcul si urmarind evolutia cheltuielilor si veniturilor bugetului asigurarilor sociale vom revedea intentia de majorare a punctului de pensie pentru 2007. Daca aveam initial in vedere cresterea punctului de pensie cu 10-12%, cred ca acum putem discuta de un procent mai mare”, a afirmat ministrul Muncii. (G.M.)

Cele mai citite articole

Recomandate