La conferinta avuta loc la sfarsitul saptamanii trecute au participat Franz-Hermann Brüner, directorul general al OLAF, Henrik Hololei, seful Cabinetului lui Siim Kallas, vicepresedintele Comisiei europene, responsabil pentru afaceri administrative, audit si lupta antifrauda, Alessandro Butticé, seful Directiei de Comunicare si Relatii Publice a OLAF, Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, sefi ai departamentelor de lupta antifrauda din statele membre ale Uniunii Europene, Romaniei si Bulgariei, sefi ai directiilor de comunicare din cadrul institutiilor nationale de lupta antifrauda, precum si cativa ziaristi care au reprezentat institutii mass-media specializate in jurnalismul de investigatie. Din Romania au fost invitati sa ia parte la intalnire Ana Luiza Coman, comunicator din partea Guvernului tarii noastre cu OLAF, Marcel Isac, conducatorul Unitatii de Lupta Impotriva Fraudei din cadrul MAI, Gabriel Stanescu, directorul cotidianului “Gardianul”, si Cristian Munteanu, reprezentantul Clubului Roman de Presa si al Sindicatului Ziaristilor “Mediasind” la Federatia Internationala a Jurnalistilor.

In discursul sau, Franz-Hermann Brüner a precizat necesitatea unei mai mari transparente a institutiei pe care o conduce in cadrul anchetelor OLAF in contextul responsabilitatii jurnalistilor care dau publicitatii dosarele instrumentate de forul european. Brüner a aratat ca este nevoie de o incredere mai mare intre cele doua comunitati si a lasat sa se inteleaga ca exista uneori riscul prezentarii unor cazuri ce se afla in derulare, in care cei anchetati sa fie in final gasiti nevinovati. Mediatizand astfel de dosare, presa poate induce vinovatii, ce in final pot fi infirmate de cursul anchetei. In astfel de situatii, netinan-du-se seama de prezumtia de nevinovatie, cei vizati pot ramane cu o imagine negativa, ce-i poate insoti o perioada indelungata. Totodata, opinia publica are dreptul sa fie informata cu privire la fraudele unor demnitari, dar si a altor indivizi care au utilizat in mod ilegal fonduri europene. Brüner a aratat ca, in cursul vizitei in Romania, declaratiile sale au produs vii emotii, intrucat a sesizat mai multe cazuri ce vizau utilizarea frauduloasa a fondurilor europene. In acelasi timp insa, pentru a evita abuzurile, Brüner a atras atentia asupra riscului de a se folosi, in scopuri politice, dosarele OLAF.

Cele mai citite articole

Pe de alta parte, s-a mai aratat ca lupta anticoruptie si impotriva celor care fraudeaza fondurile europene trebuie sa continue, pentru ca, daca se spune mereu ca toata lumea este corupta, aceasta poate sa insemne ca, de fapt, nimeni nu este corupt.

Aidan White, reprezentantul Federatiei Internationale a Jurnalistilor la aceasta intrunire, a evidentiat, in alocutiunea sa, problemele de care se lovesc practicantii acestei meserii, solicitand mai multa transparenta din partea institutiilor europene.

Alessandro Butticé, seful Directiei de Comunicare si Relatii Publice si purtatorul de cuvant al OLAF, a considerat ca aceasta intalnire trebuie sa constituie un moment de cotitura in constructia unei increderi reciproce pe care sa se bazeze relatiile dintre jurnalisti si serviciile de investigatii si antifrauda, intr-un context precum cel al Uniunii Europene.

La randul sau, Gabriel Stanescu a tinut sa precizeze importanta unei mai bune colaborari dintre institutiile de lupta impotriva fraudei si reprezentantii presei, in scopul unei informari cat mai corecte a opiniei publice.

Cele mai citite articole

Recomandate