Utilaje agricole – Grapa cu discuri si domeniul sau de utilizare

Grapa traditionala este cea mai populara printre fermierii moderni. Cu toate acestea, omologul sau cu disc este pur si simplu indispensabil pe anumite tipuri de sol, pentru anumite tipuri de lucrari. 

Plugul cu discuri face parte din gama de utilaje agricole care este folosit intotdeauna la arat terenuri noi, mai ales in padurile dezradacinate, prelucrarea solurilor pietroase, grele, zonele mlastinoase, terenurile pline de plante salbatice, buruieni si in alte locuri in care folosirea unui plug conventional este imposibila.

Grapa cu disc – domenii de utilizare

Cert este ca, daca plugul standard intampinand un obstacol serios in procesul de arat se blocheaza sau se rupe, grapa cu discuri se va rostogoli peste el fara cea mai mica deteriorare. 

Acest lucru face posibila utilizarea grapei cu discuri pe scara larga in silvicultura. In agricultura, o grapa cu discuri este folosita pentru aratul miristilor si face fata mai bine acestei operatiuni decat omologul sau. 

Pregatirea inainte de insamantare a solului pe care s-au cultivat culturi cu tulpina groasa se face, de asemenea, cel mai bine cu un utilaj agricol de tip disc. Ofera o treaba mai buna in eliminarea buruienilor si a reziduurilor de cultura. 

Cele mai citite articole

In plus, daca solul este foarte uscat, dupa un astfel de plug sunt mai putini bulgari de pamant nesfaramati. De asemenea, folosirea grapei cu disc este justificata pe solurile erodate si in timpul lucrarii solului inainte de plantarea orezului.

Corpul principal de lucru al grapei cu disc, sunt discurile sferice, al caror diametru poate fi de la 0,6 la 0,8 metri. Rotirea discurilor mobile in timpul aratului face posibila evitarea obstacolelor cu usurinta. In mod obisnuit, o grapa cu disc consta dintr-un cadru frontal cu un atasament, pe care sunt fixate doua carcase pentru discurile din fata si, respectiv, un cadru din spate, avand doua carcase pentru discurile din spate. 

Pe cadru sunt instalate si cutite de stabilizare. Plugul are o roata de sprijin cu mecanism de reglare a adancimii. Lamele de stabilizare sunt montate in fata discurilor, astfel incat semnele de la cutitul plat si de la disc sa fie aliniate.

Clasificarea grapei cu disc

In functie de domeniul de aplicare, grapele cu disc sunt impartite in camp, gradina, padure si mlastina. Plugul de camp are un diametru mic al discului, de 45-50 cm. Adancimea de prelucrare a solului cu o astfel de grapa este de 6-10 cm. De obicei, acestea sunt modele simetrice cu doua cai.

Grapele cu disc de livada, dimpotriva, nu sunt simetrice, ceea ce permite tractorului care le trage sa se deplaseze la o distanta suficienta de randurile de copaci. Adancimea de prelucrare a solului cu un plug de gradina este de aproximativ 14 cm. 

Grapa cu discuri de mlastina se distinge prin greutatea sa mare si distanta crescuta dintre discuri – 22-28 cm. Adancimea de prelucrare este posibila pana la 25 cm. Plugul forestier specializat se distinge prin corpuri suplimentare de lucru – un dispozitiv de indepartare a gazonului, o lopata de slabire, un cutit cu tija. 

Cele mai citite articole

projectruth
projectruth
Articole: 260