Ce alimente ar trebui să consumi atunci când te simți obosit? Teoretic, orice mâncare îți oferă energie, însă unele produse conțin substanțe nutritive care ajută la menținerea vigilenței. Dacă vrei să fii concentrat pe tot parcursul zilei sau ai perioade în care te simți fără vlagă trebuie să știi că anumite alimente sunt considerate o sursă inepuizabilă de energie. Acestea reușesc să alunge somnolența și starea de epuizare și pot crește productivitatea organismului. Iată ce trebuie să consumi ca să-ți îmbunătățești starea de spirit:

  1. Ouă

Considerate o sursă importantă de proteine, ouăle îți oferă mai multă energie decât o ceașcă de cafea. Bogate în vitamina B, dar și în biotină, care ajută la producerea energiei sau colină, ce contribuie la îmbunătățirea funcțiilor neurologice, aceste alimente îți asigură o sursă de energie constantă și susținută. În mod ideal, ouăle trebuie consumate la micul dejun deoarece conferă o sațietate de lungă durată și creșterea capacității de rezistență a organismului pentru întreaga zi.

  1. Carne de vită

Acest aliment este potrivit după o sesiune de exerciții la sala de sport sau după orice alt tip de efort fizici. Carnea de vită conține proteine și creatinină, substanță ce ajută mușchii să se dezvolte. De asemenea, în compoziția ei se găsesc și fier, zinc sau seleniu, minerale esențiale pentru creșterea masei musculare, buna funcționare a sistemului nervos și a glandei tiroide. Este de preferat să consumi carnea de vită la prânz în loc de cină pentru că are nevoie de peste cinci ore ca să fie digerată. Însă, știm cu toții că acest tip de carne nu este foarte ușor de gătit ca să capete un gust delicios, așa că fă o comandă acasă la tine în Iași dacă vrei un aliment care să-ți alunge oboseala, dar totodată să fie gătit corect.

  1. Varză murată

În trecut, varza murată era unul dintre alimentele nelipsite din dieta marinarilor care plecau în lungile lor călătorii pe mare pentru că îi ajuta să-și păstreze sistemul imunitar puternic. Întrucât conține vitamina C, varza murată ajută organismul să lupte cu infecțiile. În plus, flavonoidele care rezultă în urma fermentării ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge, energizarea corpului și protejarea acestuia împotriva bolilor cardiovasculare.

  1. Migdale

Cele mai citite articole

Pline de vitamina E și de magneziu, migdalele reprezintă gustarea ideală pentru creșterea nivelului de energie, în special atunci când ești la birou și te simți obosit. Un pumn de migdale conține suficient de mulți acizi grași care ajută la refacerea țesuturilor, dar și antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi. Migdalele conțin lipide și proteine care funcționează ca o baterie pentru organism și-l alimentează instant cu energie.

  1. Ciocolată neagră

Câteva bucățele de ciocolată neagră au rolul de a-ți oferi energie pe tot parcursul zilei. Regula generală este că cu cât aceasta are un conținut mai mare de cacao cu atât va avea mai puțin zahăr în compoziție, iar asta înseamnă că nivelul de energie pe care îl oferă va fi de lungă durată. Ciocolata neagră conține cafeină și teobromină, substanțe care țin oboseala la distanță și revitalizează corpul.

  1. Somon

Una sau două tartine cu somon îți pot oferi toată energia de care ai nevoie în momentele în care simți că ești epuizat. Acest aliment este bogat în acizi grași Omega-3 și proteine care îmbunătățesc starea de spirit și accelerează metabolismul. De asemenea, acizii grași au rolul de a reduce inflamația, o cauză foarte comună a stării de oboseală.

  1. Fructe de pădure

Zmeura, afinele și murele sunt bogate în antioxidanți, ceea ce înseamnă că previn inflamațiile din corp. Mai mult, fructele de pădure au în compoziția loc și luteină sau vitaminele A și C, o sursă rapidă de energie.

De regulă, carbohidrații simpli sunt cei care oferă foarte rapid energie organismului pentru că se digeră foarte ușor. Dezavantajul acestora constă însă în faptul că după consum apare o stare de extenuare și, în plus, aportul caloric este destul de mare. Așadar, ia în calcul alimentele care pot alunga starea de oboseală, dar care nu vin și cu foarte multe calorii la pachet.

Cele mai citite articole

Recomandate