Datele fiscale vs Datele financiare: Știi ce să cauți atunci când verifici o firmă?

Este de datoria investitorilor să profite de bogăția informațiilor furnizate despre situațiile financiare ale unei companii pentru a-i ajuta să evalueze o companie ca o investiție potențială. În ceea ce privește rentabilitatea generală, venitul net este punctul de plecare evident atunci când se analizează o situație financiară. Această sumă-reper a ”liniei punctate” din contul de profit și pierdere al companiei este un indicator excelent al profitabilității, deoarece pune o valoare pe suma pe care o ia o companie, după ce toate costurile de producție, amortizare, impozite, dobânzi și alte cheltuieli au fost deduse. Cu toate acestea, venitul net nu trebuie utilizat exclusiv la evaluarea unei companii.

Fiecare companie caută noi modalități de a crește vânzările și de a ajunge la mai mulți clienți. Deși este adesea trecut cu vederea, parteneriatul cu companii similare poate fi un canal excelent pentru afacerea ta și oferă o mulțime de avantaje. Unul dintre avantajele majore este că îți poți crește baza de clienți și punctele de marketing cu costuri relativ mici și riscuri zero. Cu toate acestea, găsirea unor modalități de identificare a posibililor parteneri poate fi o luptă.

Îți prezint în cele ce urmează câteva din punctele esențiale pe care trebuie să le urmărești atunci când verifici unele firme ca potențial partenere în dezvoltarea afacerilor tale.

Cercetează reputația lor

Înainte de a te lansa în primul rând în parteneriate, amintește-ți că atunci când alegi să te asociezi cu o afacere, îți legi vagonul tău de al lor. Asta înseamnă că trebuie să îți faci diligența necesară pentru a înțelege mai bine trecutul lor și să cercetezi compania în detaliu. Nu dorești să fii legat de o companie care a avut unele relații umbrite în trecut, deoarece reputația ta va fi cântărită cu aceeași monedă. Caută pe Google, consultă profilul lor pe LinkedIn și navighează pe paginile lor de Facebook pentru mai multe idei despre modul în care sunt priviți online.

Marja de profit din exploatare

Marja de profit operațional este un indicator de bază, foarte important al rentabilității și eficienței care compară suma câștigată de o companie înainte de dobândă și prin care se calculează impozitele pe vânzări. Marja îi ajută pe analiști și potențiali investitori să evalueze cât de pricepuți sunt managerii companiei în controlarea cheltuielilor și generarea de venituri. O marjă de profit operațională ridicată indică cu tărie faptul că o companie gestionează cu ”șiretlic” costurile și generează vânzări.

Evaluarea prețului acțiunilor și a profitabilității acționarilor

Situațiile financiare pot fi utilizate pentru a evalua prețul acțiunilor companiei și rentabilitatea acționarilor. O varietate de valori sunt utile în acest proces. Profitul pe acțiune este un indicator al rentabilității investiției, care arată rentabilitatea pe acțiune a unei companii. Raportul preț-câștig folosește un indicator al profitului acțiunilor, în comparație cu prețul actual al acțiunii, în scopuri de evaluare. Raportul ”preț-la-carte” este considerat o valoare fundamentală pentru investitori, întrucât relevă evaluarea pe piață a companiei în raport cu valoarea sa intrinsecă.

Relevanța datelor financiare și a datelor fiscale

Fie că funcționați ca un SRL sau ca parteneriat general, ai nevoie de un partener de afaceri care să fie stabil din punct de vedere financiar. Banii sunt motivul numărul unu pentru care majoritatea afacerilor eșuează. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente puncte de dispută între proprietarii de afaceri.

Dacă o persoană nu reușește să-și gestioneze propriile finanțe personale, acesta este un bun indicator că va fi rău și în gestionarea finanțelor afacerii tale. Mai mult, dacă o persoană are o mulțime de dificultăți financiare, nu va putea investi mult în termeni de timp, bani sau pasiune atunci când vă te ajuta să îți dezvolți afacerea.

Un tablou financiar și fiscal este esențial, prin urmare cunoașterea informațiilor financiare detaliate despre o companie nu numai că îți va permite să îți faci propriile aprecieri cu privire la succesul ei viitor, ci îți va oferi, de asemenea, un fundal impresionant în aspectele dificile ale afacerilor desfășurate. Pentru companiile mai mari, ar trebui să poți obține un sentiment de sănătate financiară din articole de știri și informații financiare, cum ar fi chiar și un raport anual de pe site-ul lor web.

Pentru toate tipurile de companii însă, dacă îți dorești să afli informații despre statusul financiar al unui potențial partener de afaceri poți culege date extrem de importante oferite de o platformă dedicată domeniului financiar. Aici poți apela la o verificare a firmei după CUI sau nume, și imediat ai acces instantaneu la informații brute sau rapoarte avansate despre datele financiare, fiscale și chiar juridice ale tuturor firmelor din România, din surse sigure și actualizate în timp real.

Active și datorii

Defalcarea activelor și pasivelor cuprinse în bilanțul unei companii oferă investitorilor un instantaneu fiabil al stării financiare generale a companiei, precum și situația datoriei sale. Ratele datoriei, cum ar fi rata curentă, care poate fi calculată din informațiile furnizate în declarațiile financiare, permit analiștilor să evalueze capacitatea unei companii de a gestiona datoriile restante. Cheltuielile majore de capital pot fi utilizate în evaluarea stării financiare actuale a unei companii și pot anticipa potențialul de creștere.

Nu te grăbi să iei o decizie greșită de asupra unui potențial parteneriat în afaceri, deoarece ai avea în vedere un termen limită autoimpus. Fă-ți timp pentru a-ți ridica multe întrebări legate de acești parteneri, prin a sonda în profunzime datele și a cerceta cu atenție fiecare posibilitate. Dacă ești autentic și ai o strategie bine planificată, atunci parteneriatele ar putea fi chiar canalul pe care l-ai căutat pentru a-ți dezvolta afacerea.

projectruth
projectruth
Articole: 338