Stiri

Care este tratamentul ortodontic adecvat in functie de varsta?

Pentru ca un tratament ortodontic sa fie cat mai eficient cu putinta, este important sa intervenim in momentul potrivit, nici prea devreme, nici prea tarziu. Din copilarie pana la adolescenta, va spunem care este cel mai potrivit tratament ortodontic.

In ziua de azi, pentru un copil sau pentru un adolescent este destul de greu sa scape de un aparat ortodontic. 60% din copii au nevoie de un tratament ortodontic la varsta de 9-12 ani.

La ce varsta este indicat sa incepem un tratament ortodotic?

In general, parintii isi duc copilul la medicul ortodont pentru prima data la varsta de 7 ani si pana la varsta de 11 ani. La aceasta varsta, dintii definitivi coexista cu dintii de lapte si, cel mai adesea, in aceasta perioada incep sa se manifeste majoritatea anomaliilor. Nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe un tratament ortodontic, chiar daca acest tratament este in general mai lung.

La 7-11 ani, exista probleme cu dintii de “iepure”

Cele mai citite articole

Incisivii superiori iesiti putin in afara sunt cunoscuti sub numele de dinti de “iepure”. Aflata in stransa legatura cu folosirea suzetei pana la o varsta inaintata, aceasta anomalie constituie o malformatie frecventa la copiii mici. Chiar daca exista cazuri in care se corecteaza de la sine, este preferabil sa se corecteze cu ajutorul unui aparat dentar mai micut, precum o casca ortodontica, care se poarta doar pe timp de noapte. Dintii iesiti in afara netratati reprezinta un risc: copilul isi poate rupe incisivii daca cade. Este important ca aceasta problema sa se trateze inainte de 12 ani, varsta la care dezvoltarea osului ajunge la maturitate.

Intre 8-9 ani, aparate din rasina

Varsta ideala pentru a repera sau pentru a trata unele anomalii maxilo-faciale este 8-9 ani. Aparatele ortodontice din rasina, purtate de obicei pe timp de noapte si asociate cu casca ortodontica realizeaza o tractiune externa permitand accelerearea cresterii maxilarului proeminent. La varsta de 12 ani este cel mai adesea mult prea tarziu pentru acest tratament.

Intre 11-12 ani, inelul ortodontic

Numerosi sunt copiii care au un maxilar mult prea mic in raport cu dimensiunea dintilor. Daca nu se iau masuri, igiena dentara va fi dificila si pot aparea numeroase alte probleme. Pentru a obtine o buna aliniere a dintilor, inelul ortodontic este cel mai adesea necesar. La aceasta varsta dantura definitiva este completa si se pot corecta unele anomalii de pozitie a dintilor cu ajutorul acestui tip de aparat ortodontic.

Pretul unui aparat ortodontic variaza in functie de aparatul ales (casca ortodontica, inele din metal, transparente, inele din rasina) si de durata tratamentului (in general sase luni). Pretul unui aparat din metal poate ajunge pana la 500 de euro in timp ce aparatele dentare transparente sunt si mai scumpe.

Cele mai citite articole

Recomandate