Cei mai fericiti pamanteni

Oamenii pot trai mai mult si pot fi mai fericiti chiar si fara a consuma cantitati impresionante din resursele tereste, reiese dintr-un studiu realizat recent si publicat pe site-ul BBC. Astfel, Republica Vanuatu se afla in fruntea acestui clasament publicat la Londra, realizat pe baza calitatii vietii, legat insa si de impactul asupra mediului, in timp ce state precum Franta, Marea Britanie si Statele Unite se regasesc in partea de jos a listei.

Centrul de studii New Economics Foundation (NEF) a realizat aceasta lista numita „Planeta fericita”, care claseaza 178 de tari analizand consumul lor de resurse naturale, speranta de viata a populatiei si gradul de bunastare. Bunastarea economica nationala a fost mai putin luata in considerare in realizarea clasamentului. Micutul stat insular Vanuatu se afla in sudul Oceanului Pacific si are o populatie de numai 209.000 de locuitori. Economia sa este bazata pe agricultura si turism.

Dupa Vanuatu urmeaza o serie de tari din America Centrala: Columbia, pe locul al doilea, Costa Rica, pe locul al treilea, Panama, pe locul al cincilea, Cuba, pe locul al saselea, Honduras, pe locul al saptelea. Prin comparatie, performantele tarilor membre G8 (cele mai industrializate) sunt mediocre: Germania pe locul 91, Japonia pe 95, Marea Britanie s-a plasat pe pozitia 108, Franta, pe pozitia 129 si Statele Unite, pe pozitia 150. Romania este clasata pe pozitia 110, inaintea Ungariei (132), Bulgariei (114), Ucrainei (117) si Moldovei (115).

Cele mai citite articole

Andrew Simms, directorul NEF, recunoaste ca „aceasta lista a statelor poate parea surprinzatoare”, dar „indexul <<Planeta fericita>> permite masurarea succesului sau esecului tarilor in actiunea de a oferi cetatenilor o viata agreabila, respectand mediul inconjurator”.

„Este clar ca nici o natiune din cele listate nu este perfecta, dar aceasta lista scoate la iveala tipare care ne indica cum am putea avea o viata lunga si fericita respectand mediul care ne inconjoara”, a declarat Nic Marks, coautor al acestui studiu.

Printre tarile cele mai nefericite se numara Rusia (172), Ucraina (174) si Zimbabwe, clasat pe ultimul loc. (C.C.)

Cele mai citite articole

projectruth
projectruth
Articole: 266