Atunci cand ne referim ca siguranta unei masini, unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta anvelopele. In functie de starea şi caracteristicile acestora, se pot stabili performantele in materie de siguranta la volan. Anvelopele reprezinta singura zona de contact dintre un autovehicul si drum, astfel ca alegerea şi intretinerea acestora impun o atentie cu totul speciala.

Ce anvelope alegi

Conform recomandarilor specialistilor auto, o anvelopa isi va demonstra eficienta şi performantele, pe o durata e maxim 5 ani, in conditiile in care este folosita corect si intretinuta corespunzator. Astfel, indiferent cat de performanta si noua ar fi masina ta, trebuie sa tii cont de acest aspect si sa iti schimbi anvelopele la timp. 

Piata de specialiatte vine cu oferte extrem de variate, iar daca  preferi varianata comoda, poti opta pentru modelele incadrate in top 10 anvelope all season, eliberandu-te astfel de grija schimbarii anvelopelor odata cu schimbare vremii. 

Vei alege anvelopele care ofera performante, respectiv o aderenta optima care sa asigure o plaja de franare cat mai mica, precum si demaraje şi viraje sigure pe diferite tipuri de carosabil. Este foarte important ca anvelopele alese sa prezinte garantia calitatii, sa fie potrivite autovehicului tau, iar in cazul variantelor all season, sa nu fie folosite in conditii  meteorologice de iarna extrema.

Cum mentii performantele anvelopelor

Cele mai citite articole

Pentru siguranta ta la volan, nu este suficient doar sa alegi anvelopele potrivite, ci, este extrem de importat si modul in care le intretii astfel incat sa isi poata demonstra performantele. Astfel, asigura-te ca rotile tale vor fi umflate la presiunea specificata si verifica-le ori de cate ori este nevoie, facand o inspectie periodica. 

Daca sesizezi o  pierdere frecventa a presiunii, nu ezita sa mergi cu masina la vulcanizare pentru o verificare amanuntita. Condusul unui vehicul ale carui anvelope au o presiune incorecta, te poate expune riscului de a nu mai putea manevra in siguranta masina, in special in procesul de franare. 

O presiune foarte redusa conduce la acumularea de caldura si expune riscului producerii unei explozii. O alta procedura extrem de importanta este echilibrarea rotilor, aceasta presupunand distribuirea greutatii perfect uniform de jur-imprejurul anvelopei, prin compensarea diferentelor de greutate cu ajutorul unor mici greutati care au rolul de a contrabanlansa. 

Vei solicita o echilibrare atunci cand este inlocuita o anvelopa, cand s-a mişcat sau pierdut o greutate de echilibrare sau, evident, cand iti schimbi anvelopele.  Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont pentru a-ţi proteja anvelopele, este cel al vitezei excesive, un obicei care poate conduce la deteriorarea acestora. Astfel, pentru a mentine performantele anvelopelor masinii tale, acorda-le atentia necesara, sesizeaza orice trepidatie de volan si nu uita sa  verifici periodic presiunea.

Cele mai citite articole

Recomandate