Noua decese si trei persoane disparute – este bilantul ultimelor ploi

Noua persoane au murit si trei sunt date disparute, in judetul Suceava, in urma inundatiilor, care au afectat 67 de localitati din 12 judete, potrivit bilantului prezentat, ieri, de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). De asemenea, numarul persoanelor evacuate din cauza inundatiilor a scazut la 42 (41 din judetul Suceava si una din judetul Mures), restul (493) revenind la locuintele proprii. Ploile au afectat 67 de localitati din 12 judete (Bacau, Constanta, Dambovita, Galati, Harghita, Ialomita, Maramures, Mures, Mehedinti, Neamt, Sibiu, Suceava si Valcea), 28 de case fiind distruse, 523 avariate si 2725 de gospodarii si anexe gospodaresti afectate, precizeaza MAI. Apele au afectat 4,4 kilometri de drumuri nationale, 16,6 kilometri de drumuri judetene. Inundatiile au afectat si lucrari de aparare a malurilor pe o distanta totala de 3,48 kilometri, 13 localitati nu sunt alimentate cu energie electrica si 37 de posturi de transformare sunt avariate. Peste 480 lucratori ai MAI si ai altor structuri din administratia publica locala sprijina in continuare populatia din zonele afectate. In judetele afectate de inundatii sunt angrenate, in total, peste 120 de mijloace de interventie.

In pragul unui dezastru

Locuitorii comunei sucevene Ostra ar putea fi evacuati, in conditiile in care exista pericolul ca digul bazinelor de decantare de steril de la Tarnita sa se rupa din cauza presiunii apei acumulate, in conditiile in care nivelul acesteia creste, cu toate ca ieri se actiona cu pompe de deversare. Prefectul de Suceava, a precizat ca, in prezent, la bazinele de decantare se actioneaza pentru scoaterea apei cu toate pompele disponibile, din care sapte de mare capacitate, dar ca nivelul apei creste in continuare. „Daca vom avea 20 de pompe de mare capacitate din care zece sa functioneze in permanenta, am putea evacua apa in decurs de doua saptamani, astfel incat sa deblocam tunelurile de subtraversare care sunt obturate”, a spus Onofrei. El a precizat ca, in cazul in care digul nu va mai rezista, exista pericolul ca localitatile din aval sa fie grav afectate de revarsarea a 15 milioane de metri cubi de steril cu cianuri, din bazinele de decantare.

Capitala inundata

Ploaia torentiala de sambata a dat emotii si edililor Capitalei. Viceprimarul general Razvan Murgeanu a afirmat, potrivit Rompresc, ca sistemul de canalizare a Bucurestiului este subdimensionat si daca ploaia ar fi continuat situatia „scapa de sub control”. „Canalizarea a fost proiectata sa preia apele in sistem de presiune, dar la ploi cu debite mai mari, sistemul nu face fata sa preia apele in sistem optim”, a precizat Murgeanu. Bucurestiul a devenit sambata, timp de cateva ore, impracticabil din cauza acumularilor mari de apa de pe carosabil. Zonele cu mare risc de inundatii au fost declarate cunoscute de aceasta data de catre autoritatile locale, ei mobilizand pentru aceste locuri masini si echipaje gata sa intervina operativ. Istoria s-a repetat pentru aceleasi zone – Pasajul Jiului, cartierul Giulesti-Sarbi, Pasajul Muncii, cartierul Olimpia (fara canalizare si unde apa a ajuns la nivelul masinii speciale de interventie). Datele culese din teren de edilii orasului arata ca pe sectoare zonele cu mari probleme au fost – in Sectorul 1, pe Calea Floreasca, pe strazile Dinicu Golescu, Zambaccian, Londra. Sectorul 3 a avut cea mai serioasa problema, in cartierul Olimpia inregistrandu-se o mare aglomerare de apa din lipsa canalizarii. Adrian Inimaroiu, primarul Sectorului 4, a aratat ca zonele limitrofe din sector – Cretestilor, Aparatorii Patriei, Tineretului au avut mici acumulari de apa. In Sectorul 5, utilajele speciale au actionat in zona Alexandriei, unde nu exista posibilitatea de scurgere a apelor. Primarul Cristian Poteras a recunoscut ca zona Giulesti-Sarbi din Sectorul 6 este una cu mari probleme.

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa de email nu va fi publicata.

Recomandate